Вијести, Свијет

Британске банке у проблему због финансијске кризе у САД

britanska banka

Низ британских банака сада прави „излазну стратегију“ у случају да САД ускоро не повећају границу задуживања државе, извештава Вол стрит џорнал (ВСЈ), позивајући се на добро обавештене изворе у Лондону.

Лист пише да су руководиоци великих британских банака потврдили да воде незваничне преговоре са регулаторним телима у Великој Британији, како би сагледали последице могућег финансијског колапса у САД, као и да у случају потребе снабдеју своје клијенте довољном количином америчке валуте.

Банке у Британији због тога ужурбано гомилају залихе долара и у исто време избегавају да обављају било какве финансијске трансакције са вредносним хартијама америчког министарства финансија које ускоро доспевају за наплату.

Неке острвске банке, осим тога, обављају унутрашњу контролу пословања да би оцениле степен ризика у случају да се амерички законодавци не договоре око лимита задужености.

Финансијски аналитичари у Лондону, али и неки утицајни банкарски кругови, верују да ће чланови америчког Конгреса на крају, ипак, пронаћи компромисну формулу како би се у последњи час избегао финансијски колапс земље.

Према речима неименованог руководиоца познате британске банке, на чије мишљење се позива ВСЈ, у случају техничког банкрота, банке у САД могу позајмити доларе директно од америчке Управе федералних резерви (Фед), или од Банке Енглеске.

Исти извор сматра, међутим, да је сада оправдано проценити све опасности у случају негативног исхода гласања у Конгресу САД, посебно због тога што би тада уследило оштро колебање прихода на обвезнице америчке владе и вредности долара према фунти стерлинга, истиче лист америчке пословне елите, а преноси агенција Блумберг.

Буџетска криза у САД ескалирала је почетком овог месеца, након што представници владајућих демократа и опозиционих републиканаца у Конгресу нису успели да се договоре о наставку финансирања федeралне владе у новој финансијској години.

Више од 800.000, од укупно два милиона људи који су запослени у америчкој федералној администрацији, сада је на принудним годишњим одморима, а затворен је и велики број федералних институција, од савезних агенција до музеја и националних паркова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *