Занимљивости

Представљена прва паметна зграда у Банату


Прва паметна зграда у Банату, површине око 500 квадратних метара, у коју је уложено близу 400.000 евра и у којој је отворен Регионални центар за енергетску ефикасност (РЦР) – Банат, представљена је 9. марта у Зрењанину.

Представљањем тог објекта, отварањем центра за енергетску ефикасност и завршном конференцијом обележен је завршетак ИПА пројекта прекограничне сарадње Румунија-Србија „Паметна и одржива потрошња енергије“.

Паметна зграда

Паметна зграда

Водећи партнер на пројекту био је Град Зрењанин, партнери су били Регионални центар за друштвено економски развој – Банат, Град Темишвар и Кластер одрживе енергије Румуније – РОСЕНЦ, а укупна вредност пројекта је  852.000 евра.

Паметна зграда је изграђена по моделу најбоље праксе у архитектури, усмерене на смањење потрошње – спречавање расипања енергије и коришћење обновљивих извора, омогућавајући демонстрацију различитих нових технологија и опреме за већу енергетску ефикасност.

Отварању је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је казала да је реч о важном и добром пројекту којим се промовише и добра међусуседска и прекогранична сарадња.

„Ово нека буде иницијалан добар пројекат за све друге општине у Банату и широм Србије за све који учествују у различитим програмима да се искористи новац који ће бити у великој мери на располагању, што из средстава ЕУ, што из повољних кредита, а већ је најављена помоћ грађанима преко Управе за енергетску ефикасност“, казала је Јоксимовић.

Амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју је казала да је објекат изграђен по највишим европским стандардима и да сваки град у Европи може бити поносан да има такав центар за енергетску ефикасност.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да пројекат има за циљ да Град Зрењанин постане енергетски ефикаснији и да грађани подигну ниво знања и свести о значају енергетске ефикасности.

Он је указао да је кроз ИПА програме у том граду урађено неколико значајних пројеката, као што су Ревитализација канала Бегеј, реконструкција спортске хале Медисон и други.

Директорка РЦР „Банат“ Ирена Живковић казала је да пројекат доприноси постизању климатских и енергетских циљева Европске уније „20 20 20“, кроз промоцију енергетске одрживости у локалним заједницама прекограничног региона и побољшање њихових капацитета за планирање и управљање интегрисаним акцијама за уштеду енергије и коришћење обновљивих извора енергије.

Извор: Бета

Фото: Бета

 

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *