Вијести, Регион

ЦИА: Оружје у Бих у замјену за одлазак Иранаца из Сарајева

033001

Замјеник директора Централне обавјештајне агенције САД Џон Генон предложио је америчком државном врху наоружавање муслимана у БиХ под условом да Иранце који су имали све већу улогу у званичном Сарајеву пошаљу кући.

Планови су откривени су у једном од око 300 тајних докумената CIA са којих је ових дана скинута ознака тајности. Колико је америчка администрација била забринута због јачања иранског утицаја у тадашњој муслиманско-хрватској федерацији показао је састанак политичког и безбједносног врха САД од 22. новембра 1995. године. У информацији са састанка из Бијеле куће коју је CIA сачинила пет дана касније јасно се види да је иранско питање један од важних мотива за наоружавање муслимана.

Амерички предсједник Бил Клинтон тражио је на том састанку информацију о ангажману САД у наоружавању и обуци муслиманских снага.

– Потребно је учинити напоре кроз програм „Опреми и обучи“ у замјену да власти учине озбиљне напоре да пошаљу Иранце кући – одговорио му је Генон.

Клинтон је тражио и информацију о степену пријетње америчким снагама у БиХ која долази од Иранца и шта је предузето као амерички одговор. Сумирајући обавјештајне информације о иранској активности у БиХ, замјеник шефа CIA је казао да властима у Сарајеву мањка ресурса за контролу тих активности и да не могу дати чврсте гаранције за повлачење Иранаца.

Асистент државног секретара за европска и канадска питања Ричард Холбрук се сагласио да постоји озбиљан проблем, али је навео да ће се пријетња брзо умањити због напретка у преговорима са три сукобљене стране у БиХ. Учесници састанка су утврдили јединствен став да САД треба да развију више механизама да Иранци буду истјерани из БиХ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *