Вијести, Свијет

Западни медији већ оптужују руске службе

144731

СОЧИ – Многи водећи западни медији тврде да се руске специјалне службе припремају за тотално праћење учесника и посјетилаца предстојеће Зимске олимпијаде у Сочију.

Све спортске делегације, као и гости манифестације, суочиће се са јаким мјерама безбједности – тврде на Западу, док руски стручњаци из области безбједности наводе да је ријеч о западној информативној кампањи са политичким подтекстом.

Неки чланци у западним медијима садрже препоруке странцима да ради очувања приватности својих личних контаката пред полазак у Олимпијску Русију оставе код куће компјутере, „таблете“ и смартфоне?!

Међу онима који се посебно брину за евентуално кршење приватности гостију Олимпијаде јесу и угледни британски листови „Гардијан“ и „Телеграф“.

Ипак, западни обавјештајни експерти не дијеле панична расположења штампе. Као прво, ако се оцијени да је ситуација сложена са тачке гледишта кибернетичке безбједости – примијењене мјере су прилично адекватне, наводе они.

Техничка опремљеност специјалних служби, у принципу, омогућава да се врши како прислушкивање преговора, тако и анализа преписке и у друштвеним мрежама и путем електронске поште.

Како показује пракса, таква контрола је један од најбољих начина да се пронађе терористичка дјелатност и да се ликвидира проблем у зачетку.

У контексту олимпијског Сочија не може се заборавити, на примјер, да је лидер сјевернокавкаских терориста Доку Умаров обећао да ће осујетити Игре на било који доступан начин, подсјећају експерти.

Бесмислено је приговарати мјерама безбједности за вријеме одржавања масовне манифестације таквих размјера, истичу и руски стручњаци из области безбједности.

Грађани и организације који се озбиљно односе према безбједности својих личних података примјењују методе такзване јаке криптографије. Тачније, то је криптографија која омогућава да се врло поуздано шифрују своји подаци. У таквом виду подаци могу савим морно да се шаљу даље по компромитованим каналима везе – наводе стручњаци за „Глас Русије“.

Многи руски експерти сматрају да је западна кампања, у којој се Русија унапријед оптужује за угрожавање људских права учесника Олимпијаде у Сочију и посјетилаца – тек покушај Запада да се освети Москви зато што је дала азил сараднику америчке АНБ Едварду Сноудену, који је раскринкао свог послодавца да врши шпијунажу планетарних размјера.

Уосталом, примјећују руски стручњаци, ако гости из Америке послушају савјете новинара и оставе пред полијетање у Сочи своју технику код куће, тамо ће наставити да их прислушкују америчке службе, попут АНБ-а.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *