Вијести, Свијет

Иран одбацио услове САД-а за мировну конференцију о Сирији

243904_iran-afp_f

Иран одбацује сваки евентуални услов за своје учешће у дуго одлаганој мировној конференцији о Сирији, јавили су данас ирански медији, чиме се практично одбацује амeрички предлог да званични Техеран подржи успостављање прелазне владе у Сирији.

САД оптужују Иран да подржава владу сиријског председника Башара ал-Асада у грађанском рату који траје већ више од две године и у којем је погинуло више од 100.000 људи, а за све то време није постигнут напредак ка мирном решењу проблема, подсећа Ројтерс.

Амерички Стејт дипартмент је у понедељак, 7. октобра, саопштио да би званични Вашингтон био отворенији према идеји о учешћу Ирана на мировној конференцији „Женева 2“, чији је циљ окончање сиријског сукоба а планирано је да се одржи средином новембра, уколико би званични Техеран јавно подржао декларацију из 2012. године, којом се тражи успостављање прелазне владе у Сирији.

Та декларација објављена у јуну 2012. садржи предлог изналажења дипломатског решења конфликта у Сирији, а потписале су је највеће светске силе попут САД и Русије, затим државе из Персијског залива и сиријски суседи Ирак и Турска, али не и Иран, који није био позван на те преговоре.

Иран је, међутим, одбацио постављање било каквих услова за своје учешће у даљим дипломатским напорима за разрешење кризе у Сирији, изјавила је синоћ портпарол иранског Министарства спољних послова Марзијех Афкам.

„Уколико је наше учешће у интересу проналажења решења, било би неприхватљиво да се постављају услови за позив Исламској Републици Иран, па ми ни не прихватамо никакве услове“, рекла је Афкам.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *