Живот и Здравље

Осам земаља Европске уније обуставиле вакцинацију „Астра Зенеком“

У Италији, Норвешкој, Данској, Аустрији, Естонији, Литванији, Луксембургу и Летонији обустављена је имунизација вакцином против вируса корона „Астра Зенека“, док надлежни истражују могуће озбиљне нежељене ефекте у виду стварања фаталних крвних угрушака.

У четвртак је дански министар здравља Магнус Хјуниге објавио је на Твитеру да ће та земља обуставити употребу „Астра Зенекине“ вакцине која је већ била под интензивним надзором Европе, а и шире.

„Медицински званичници су због мера предострожности обуставили вакцинацију „Астра Зенеком“ након наговештаја о могућем озбиљном нежељеном ефекту у виду стварања фаталних крвних угрушака. Тренутно није могуће закључити да ли постоји повезаност. Реагујемо рано, то треба темељито истражити“, написао је дански министар здравља на Твитеру.

 

Ова вест долази након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) у среду објавила своје виђење низа нежељених ефеката који су наводно повезани са применом вакцине „Астра Зенеке“ у Аустрији.

Аустријске власти су обуставиле употребу ове вакцине против ковида 19 након што је једној особи дијагностикована мултипла тромбоза (стварање крвних угрушака у крвним судовима) и она је умрла 10 дана након вакцинације. Други пацијент је хоспитализован са плућном емболијом, а постојала су још два извештаја о инцидентима са тромбемболијом повезаним са вакцинацијом, преноси РТ.

ЕМА је саопштила да нема назнака да је вакцинација проузроковала ова стања.

Естонија, Литванија, Луксембург и Летонија такође су обуставиле употребу вакцина „Астра Зенеке“ након вести из Аустрије.

Вакцина „Астра Зенека“ примењује се широм света, укључујући Велику британију, где је дато више од 24 милиона доза, од којих је већину произвела англо-шведска фармацеутска компанија.

rs.sputniknews.com

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *