Вијести, Мишљења, Свијет

Јеменска замка за Американце

Јеменска замка за САД, које су започеле рат којега никако не могу добити

Американци радо одвраћају пажњу и мисли од све токсичније Украјине и показују свијету да му је америчко водство ипак потребно, на примјер, за одржавање слободне пловидбе у Црвеном мору. Али истина је да Америчко царство иде пуном брзином у замку коју му је поставио Иран.

Сједињене Државе покренуле су велики ракетни напад на Јемен у ноћи на петак, 12. сијечња. Напад је изведен у 02:30 по локалном времену, уз судјеловање борбених авиона, површинских бродова и подморнице. САД је рекао да су снаге Средишње команде и британске трупе судјеловале у операцији. У припреми удара судјеловали су Аустралија, Бахреин, Канада и Низоземска. У стварности, судјеловање већине савезника било је ограничено на слање официра команде, а Американци и Британци су обавили сав посао.

Саопштено је да је више од 100 прецизно навођених пројектила испаљено на 60 циљева смјештених у четири јеменске провинције, укључујући главни град Сану. Главне мете биле су зрачне луке с којих Хути лансирају беспилотне летјелице, као и мјеста за лансирање пројектила, складишта оружја и радарске постаје.

ТВ канал Ал Арабиа извијестио је о погоцима на 10 објеката који су кориштени за складиштење оружја и обуку војног особља.

Формални темељ за гранатирање Јемена била је дан раније усвојена резолуција Вијећа сигурности УН-а којом се осуђују напади на бродове у Црвеном мору. Хути већ мјесецима нападају бродове који иду за Израел или који припадају компанијама у власништву Јевреја. Посљедње три недеље пловидба Црвеним морем била је практички парализирана, пријевозничке фирме морале су бродове преусмјеравати око Африке, што је руте робе која се превози из Азије у Еуропу и натраг продужило за више од осам тисућа километара.

Непосредно прије америчког удара Хути су гађали америчке и британске бродове испаливши на њих 18 дронова и пет пројектила. Све оружје пресрели су бродски сустави против ваздушне одбране.

У ствари, напад је био „посљедње упозорење“, покушај да се снажно ојача одлучност САД-а да одржи пловидбу кроз Црвено море и Суески канал и у исто вријеме спријечи поморску блокаду свог главног савезника у регији, Израела.

Занимљиво, сами Американци учинили су све како би смањили смртоносност својих напада. Конкретно, САД су упозориле на надолазеће ударе неколико сати унапријед, што је вјеројатно омогућило Хутијима да предузму мјере за смањење штете и губитка живота.

Опћенито, судећи према уоченој реакцији, можемо рећи да упозорење Американаца није било баш увјерљиво. Тако је представник Хутија Мохаммед Абдул Салам рекао да “америчко-британска агресија на Јемен нема оправдања” и обећао да ће наставити с нападима на израелске бродове и пловила која иду у земљу.

С друге стране, иранско министарство вањских послова рекло је да се удари „проводе као дио подршке рату ционистичког ентитета у Појасу Газе“, подсјећајући тако блискоисточне савезнике САД-а на контекст тренутачног сукоба.

Русија је затражила хитан састанак Вијећа сигурности УН-а. На њему ће руски дипломати поновно оптужити Wасхингтон за широко тумачење резолуција Вијећа сигурности и незакониту употребу силе. Американци ће се правити блесави, као у случају Либије, те тврдити да су дјеловали у оквиру међународног права. Будући да обје стране имају право вета, неки конкретни документи вјеројатно неће бити стављени на гласовање.

Међутим, оно што је овдје важније јест то да амерички напад није оставио никакав дојам на Хуте. Ако у блиској будућности наставе с нападима на бродове, можемо рећи да противници Вашингтона самоувјерено увлаче Сједињене Државе у геополитичку замку.

Јеменска замка

Овдје се, наравно, може поставити питање зашто је Јемен тако храбар? Сједињене Државе су у прах смрвиле веће и јаче земље од ове блискоисточне државе.

Одговор је једноставан. Јемен је земља посредник Ирана. Покрет Ансаруллах добива оружје, опрему и економску помоћ од Техерана. Стога никакво бомбардовање не може бацити Хуте на кољена.

Хути

На јеменској територијуи постоји ништа толико важно што би се могло уништити и тиме изазвати колапс друштва или државе. Јеменско становништво већ живи у сиромаштву, а грађански рат, час на измаку, час у распламсавању, траје десетљећима.

Недавно су се Хути борили против велике арапске коалиције коју је предводила Саудијска Арабија и нису сломљени. Сједињене Америчке Државе, иначе, нису оклијевале изводити селективне ударе на јеменску територију, па америчко-британски ноћни препад Хуте није показао ништа ново.

Осим тога, захваљујући Ирану, Хути имају на располагању најмодерније оружје, укључујући крстареће ракете домета двије хиљаде километара и балистичке ракете средњег домета.

И посљедња ствар, Јемен је можда најнезгоднија земља за Сједињене Државе. Значајан дио његовог територија заузимају стјеновите планине, које се на неким мјестима претварају у пустињску равницу. Крајолик који је створила сама природа садржи подземна склоништа и у њима је Ансаруллах сакрио опрему и изградио складишта.

Јемен је по том питању гори од Афганистана. Немогуће је „бомбардовати“ хутске снаге као што су то Американци учинили у Ираку или Србији, а покушај копнене операције резултират ће понављањем вијетнамске ноћне море за САД, само у пустињским каменитим крајолицима умјесто у џунгли. И, очито, ово је управо сценариј према којем Иран гура свог главног непријатеља.

Стратегија Kасема Сулеиманија

У јануару 2020. Сједињене Државе убиле су заповједника снага Kудс снага Иранске револуционарне гарде, генерал-пуковника Kасема Сулеиманија, у нападу дроном у Багдаду.

Сулеимани се сматрао главним стручњаком за стварање мрежних структура изван Ирана, уз помоћ којих се Техеран бори против својих непријатеља. Мале скупине инструктора, логистика у сјени и вјешт рад с локалним становништвом омогућили су шитском режиму стварање многих учинковитих савезничких покрета. Тијеком десетљећа мукотрпног рада, Иран је успио заправо “очистити” Ирак, који је био под америчком окупацијом, спасити од пораза Башара ал-Асада у Сирији и повећати способности либанског Хезболаха.

У односу на Сједињене Државе, Сулеиманијева стратегија укључивала је увлачење Американаца у исцрпљујуће локалне ратове који би исисали снагу из Америчког царства, али не би пружили довољно темеља за израван удар на Иран.

Догађаји у Јемену показују да можете убити човјека, али не можете убити идеју или концепт. Поготово ако та идеја функционира. А она генерала Сулеиманија итекако функционира.

Руски став

Важно је напоменути да је неколико сати прије удара, гласноговорник Вијећа за националну сигурност Бијеле куће Џон Кирби рекао на брифингу да су Сједињене Државе престале испоручивати ​​оружје и војну опрему Украјини јер је понестало прорачунских средстава намијењених за Кијев. Према његовим ријечима, 12. пакет војне помоћи је посљедњи.

„Да. Издали смо посљедњу серију доступног инвентара за коју смо имали средства за подршку“, рекао је Кирби.

Истина, није сигурно да Бајденова администрација неће наставити с финансирањем Украјине у будућности, на примјер, кориштењем декрета или кориштењем резервних фондова за које није потребно одобрење Конгреса. Али за сада ситуација изгледа као да су демократи одлучили не љутити републиканце и жртвовали су снабдевање Украјине.

С тим у вези, удар на Јемен управо сада изгледа, између осталог, и као покушај скретања пажње свјетских медија на нови проблем, чије рјешење „захтијева америчко водство“.

Тактички, ово може бити оправдан потез, али дугорочно гледано није ништа друго него прескакање замки. Вашингтон се не може извући из украјинске замке, а већ је почео упадати у јеменску геополитичку замку. Највјеројатније ће Иран и Хути додатно повећати притисак, присиљавајући Сједињене Државе да се више укључе у ситуацију и почну расипати своје залихе прецизног оружја у рату који не могу добити.

Чини се да су Русија и Иран разголитили свјетског хегемона, а ако се Кина придружи овој борби, онда ће ствари за Америчко царство постати пуно горе.

Извор: Бабићев блог.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *