Вијести, Регион

Мостар и Травник добијају „хрватске“ општине

Mostar-527x330

Мостар – Хрватска демократска заједница БиХ и Странка демократске акције договориле поделу Мостара на две општине. Том предлогу се придружила и Хрватска странка права у БиХ. Постоји елаборат да и Травник буде подељен на две општине према којем ће у једној од њих већину представљати Хрвати.

Након договора Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ и Странке демократске акције (СДА) о подели Мостара на две општине, том предлогу се придружила и Хрватска странка права (ХСП) у БиХ.

ХСП се о томе одредила синоћ у Мостару, а договор о подели Мостара и Травника на две општине раније је потврдила председница Средњебосанског жупанијског (СБЗЗ) одбора ХДЗ-а БиХ Лидија Брадара.

Она је казала да за поделу Травника на две општине већ постоји елаборат према којем ће у једној од њих већину представљати Хрвати.

“Став ХДЗ-а БиХ је да Мостар треба бити уређен као и све друге јединице локалне самоуправе у земљи, или да и у другим општинама или градовима можемо применити решења из Мостара. На том трагу, Травник већ има и израђен елаборат успоставе општине с хрватском већином. Али, још је рано о томе говорити детаљније. Кроз договоре о Мостару, договарамо, наравно, и устројство Травника на исти начин“, изјавила је Брадара.

Преговори су току и сва спорна питања су на столу, рекла је Брадара.

“СДА и ХДЗ БиХ су договориле да се у ове две жупаније владе убудуће формирају по систему огледала. Тако би она министарства која у ХНЗЗ-у воде Хрвати, у СБЗЗ-у водили Бошњаци. Тиме би се решио проблем дуготрајног и редовног исцрпљујућег процеса формирања власти у овим жупанијама. Заједно с тим изменама, спровела би се и пресуда Уставнога суда БиХ за Мостар“, рекао је раније сарајевском Ослобођењу извор из ГО ХДЗ БиХ у Мостару.

Има, међутим, и мишљења да ни Мостар ни Травник не би требало да буду подељени по националној линији.

Уставни суд БиХ је још 2011. године пресудио да је неопходно изједначити вредност гласа становника Мостара, без обзира у ком делу града станују. Суд је утврдио да су неуставне одредбе Изборног закона БиХ и Статута Града, према којима су се до сада из шест градских подручја бирала по три већника јер споменута подручја имају драстично различити број бирача.

Уставни суд је наложио Парламенту БиХ да усвоји нова изборна правила за Мостар, односно да измени Изборни закон БиХ, а тек потом је Градско веће Мостара требало да донесе одговарајуће измене градског Статута, али се до данас није догодило.

Председник мостарског одбора ХСП-а Петар Милић каже да је подела Мостара на две општине практично релаксирајуће решење, јер ће свака нација имати оквир за остваривање и конзумацију политичких права.

Према његовим речима средишном градском зоном би директно управљала Градска управа, док би становници тог дела града могли да бирају у којој ће општини остваривати своја бирачка права.

Подела на делу
Уколико договор о подели Мостара на две општине буде решен, биле би, чини се, решене и вечите дилеме подељености овог града на Неретви који је само на папиру јединствен.

О поделама на леве и десне, источне и западне, и данас сведоче паралелне институције. Деца иду у хрватске и бошњачке школе, Мостарци се лече у два медицинска центра, путују са две аутобуске станице… Имају Мостарци и Позориште и Казалиште.., а неретко се дешава да политичари и верски службеници преко медија воде „рат“ чији је заправо Мостар.

Оно што се у Мостару често наводи као најочитији пример поделе јесте и замена станова с једне на другу обалу реке.

Многи су мислили да ће обнављањем Старог моста преко Неретве, који је био срушен у протеклом рату, потећи мед и млеко, али се то, ипак, није догодило тврди већина од више 80 одсто испитаника у анкетама које се повремено спроводе у јавности управо на ову тему.

РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *