Вијести, Свијет

Европске комисије 2,5 године проучавали пуштање воде у WЦ шољама и писоарима

pissoar980-620x330

Брисел – Стручњаци Европске комисије две и по године проучавали су пуштање воде у ВЦ шољама и писоарима и коначно су спремни, највероватније следеће недеље, да објаве своје препоруке према којима ће бити устројени сви европски тоалети који желе да имају ознаку квалитета Еколабел.

„Циљ утврђивања критеријума за тоалете је повећање ефикасности коришћења воде“, рекао је Џое Хенон, портпарол Јанеза Поточника, европског повереника за околину који долази из Словеније.

Радни документи објављени на страницама Европске комисије показују да су стручњаци међу бројним другим аспектима анализирали и „понашање корисника“.

„Чини се да су два кључна елемента која утичу на потрошњу воде (и енергије) приликом пуштања воде у ВЦ шољама и писоарима: њихов дизајн и понашање корисника“, закључују стручњаци у техничкој студији на 60 страница.

Утврђено је, између осталог, да WЦ шоље у већини земаља чланица ЕУ троше 6 или више литара воде по једном пуштању.

У неким земљама попут Холандије прописи уопште не допуштају да се инсталирају ВЦ шоље са потрошњом мањом од 6 литара воде по једном обављању нужде.

Предлаже се да критеријум који ће ЕУ прописивати за писоаре буде 1 литар воде по једном пуштању након обављене нужде. Критеријум за ВЦ шоље биће највише 6 литара воде по једном пуштању, што је већ и сада стандард, али предлаже се масовније увођење уређаја за ограничавање пуштања пуног котлића воде.

Ко то задовољи, моћи ће да се подичи ознаком Еколабел. Ко не жели да његов тоалет има ту ознаку, моћи ће и даље слободно да пушта више или мање воде од прописаних критеријумаа.

Ознака Еколабел се већ сада користи на разним другим производима од ТВ апарата до одеће и намештаја. Она означава да је реч о производима који задовољавају високе стандарде ефикасности и заштите околине.

Европска комисија ће сада по први пут да пропише критеријуме како би ту ознаку могли да носе и тоалети.

Вечерњи лист

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *