Вијести, Регион

Протести у Словенији: Гладни смо, сви сте лопови

slovenija-protesti_4-620x330

Љубљана – У више словеначких градова поново су људи изашли на улице, протестујући против потреза нове владе Аленке Братушек. У Марибору се окупило око 1.700 људи који су узвикивали ”лопови, лопови”, тачно на годишњицу од уличних протеста који су довели до оставке бившег градоначелника.

На Тргу Републике у Љубљани окупило се око 700 људи, незадовољних потезима нове владе, пре свега око санације словеначких банака.

”Данашњи политичари не делују у корист грађана”, поручили су окупљени у Љубљани, једнако осуђујући и актуалну власт и опозицију.

Зграде државних институција нису биле ограђене, а на улицама није примећен ни већи број полицајаца. Инцидената није било, али су окупљени скандирали ”сви сте готови”. Мањи број људи окупио се у Мурској Соботи, Крању и Копру, а најављени су и нови протести у Марибору.

Организатори окупљања у Словенији позвали су и грађане у Загребу, Београду и Подгорици да изађу на улице и искажу незадовољство политичким елитама.

Истовремено, словеначка полиција завршила је истрагу против љубљанског градоначелника Зорана Јанковића, којег се сумњичи за злоупотребу положаја код купње земљишта за Меркаторов центар у Нишу. Очекују се и даљњи поступци тужилаштва, које ће одлучити хоће ли на основу налаза из истраге покренути поступак против Јанковића и неколицине његових сарадника из времена док је био први човек Меркатора.

У словеначкој јавности већ се данима ствара атмосфера како ће Јанковић ускоро бити ухапшен и суђен, што би био и крај политичке каријере једног од најбогатијих Словенаца. Ових је дана Јанковић одговарао и на питања како може да враћа кредит од 4.000 евра када има плату 2.500 евра.

”Добијам неке паре натраг и тако отплаћујем кредит”, одговара Јанковић.

Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *