Вијести, Регион

Изградња Јужног тока почиње крајем године

rafinerija-pancevo,-ivica-dacic,-kirli-kravcenko-jpg_660x330

ПАНЧЕВО – Изградња Јужног тока, који је за Србију пројекат од националног значаја, треба да почне до краја ове године, потврдио је данас премијер Ивица Дачић и најавио посету председника Управног одбора Гаспрома Алексеја Милера Србији крајем октобра, са којим ће се разговарати о том пројекту.

Јужни ток је проглашен у Србији за пројекат од националног значаја, и иде се ка његовој реализацији и техничке припреме за почетак радова су току, рекао је Дачић новинарима у Рафинерији Панчево, где је са комесаром за питање енергетике ЕУ, Гинтером Етингером, и генералним директором Нафтне индустрије Србије, Кирилом Кравченком, обишао то постројење.

„Наш циљ је да до краја 2013. отпочнемо са радовима“, рекао је Дачић и подсетио да је Јужни ток велики регионални пројекат и да је вредност радова у Србији на том гасоводу процењена на 1,7 милијарди евра.

Етингер: Развој НИС-а позитивно ће утицати на српско тржиште

Етингер је оценио је да ће развој НИС-а позитивно утицати на развој српског, али и тржишта у региону, а Дачић нагласио да је енергетика један од најважнијих приоритета будућег економског развоја.

Етингер је похвалио је то, како је рекао импресивно постројење, са модерном инфраструктуром и ефикасношћу у раду.

Етингер је истакао је да НИС има модерну технологију која ће допринети да Србија постане партнер развијеним земљама у тој области и учинити Србију модерном енергетском земљом у региону.

Он је оценио да тржиште Србије може да има значајну улогу и да буде једно од централних тржишта у Југоисточној Европи.

Дачић је изразио очекивање да Етингер, који је упознат са плановима НИС-а, носи добре утиске из Србије, јер је за Србију енергетика један од најважнијих приоритета будућег економског развоја.

Дачић је додао да се планирају улагања у енергетику, са партнерима из иностранства, у чему значајну улогу има и ЕУ.

Он је поновио да ће у Србији бити направљена ревизија енергетских пројеката који треба да буду реализовани, како би се сагледало који су од њих од националног приоритета.

Премијер је рекао да то што Србија не жели више да се задужује не подразумева да ће енергетски пројекти бити одложени, већ да је потребно наћи друге начине њиховог финансирања.

Захваливши Етингеру и Дачићу за посету Панчевачкој рафинерији, Кравченко је рекао да је НИС данас имао ретку могућност да представи пројекте који су завршени, али и да европског комесара за енергетику упозна са плановима НИС-а у наредном периоду.

„Детаљно смо попричали како још боље да прилагодимо активности НИС-а европским стандардима и како да прилагодимо нашу стратегију развоју читавог региона“, рекао је Кравченко, истакавши да НИС може да допринесе развоју овог дела Европе.

Формирати акцизни инспекторат

У Србији би требало да се формира акцизни инспекторат који ће спречити шверц и сиву економију у области нафтне и дуванске индустрије, додао је Дачић.

Представници те две индустријске гране недавно су на састанку у влади предложили да се формира акцизни инспекторат, јер у садашњим условима настају „рупе“ у примени закона када је реч о томе где се завршавају надлежности једног, а почињу надлежности другог државног органа који регулише ту област, рекао је Дачић.

„Договорили смо се да у веома кратком року осмислимо стратегију за спречавање шверца у нафтној и дуванској индустрији, пошто је процењено да држава Србија годишње изгуби око 300 милиона евра кроз то сиво тржиште јер је реч о акцизним производима од којих се новац слива у буџет“, рекао је Дачић.

Договорено је, додао је, да министар финансија Лазар Крстић направи план како да неке државне службе буду оспособљене да контролу промета тих производа обављају на другачији начин.

Он је нагласио да је спречавање сиве економије у тим областима свима заједнички интерес и циљ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *