Вијести, Свијет

Прислушкивана и Ангела Меркел

Angela Merkel

Према информацијама немачке владе, америчке обавештајне службе прислушкивале су мобилни телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел, саопштио је њен портпарол Штефан Зајберт. Меркел телефонирала Бараку Обами и јасно ставила до знања да се противи оваквој пракси, каже Зајберт.

Немачка влада добила је информације да су америчке обавештајне службе прислушкивале мобилни телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел, саопштио је њен портпарол Штефан Зајберт.

„Канцеларка је данас телефонирала председнику САД Бараку Обами и јасно ставила до знања да се недвосмислено противи оваквој пракси, и да, уколико би се потврдило да је то тачно, то би било потпуно неприхватљиво“, наводи се у саопштењу Зајберта, пренео је АФП.

У међувремену, Обама је уверавао Ангелу Меркел да САД не надзиру њене комуникације, али Бела кућа није негирала извештаје да су америчке обавештајне службе прислушкивале њен мобилни телефон у прошлости, јавио је АФП.

„Председник је уверавао канцеларку да САД не прислушкују њене комуникације и неће то чинити“, рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни.

Директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер изјавио је јуче да чланци о шпијунским активностима САД у иностранству, које је објавио француски дневни лист Монд, садрже нетачне информације које наводе на погрешне закључке.

Клапер је истакао да нису тачни наводи Монда, да је Национална агенција за безбедност (НСА) тајно прислушкивала и снимила више од 70 милиона „телефонских позива француских грађана“, пренела је агенција АФП.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *