Вијести, Свијет

Хаг: Ухапшен нападач на руског дипломату

2138698685268f10e399ac782327228_orig

Хаг – Холандска полиција саопштила да је ухапсила мушкарца који је оптужен да је провалио у стан руских дипломата у Хагу прошле недеље.

„Осумњичени је ухапшен касно синоћ у координисаној полицијској акцији у једном ресторану“, наводи се у саопштењу, а преноси АФП.

Осумњичени мушкарац (43) идентификован је на основу отисака прстију који су пронађени у стану, у згради која се налази поред амбасаде Русије, али која нема дипломатски статус иако у њој живе руске дипломате.

Полиција наводи да је осумњичени повезан са неким недавним провалама и да ће данас бити изведен пред судију како би се суочио са оптужбама.

Холандско министарство спољних послова обавестило је руску амбасаду о хапшењу осумњиченог.

Неки лични предмети украдени су током провале у стан руских дипломата, у ноћи између 17. и 18. октобра, само два дана након што су непознати нападачи упали у стан високог холандског дипломате запосленог у амбасади у Москви и претукли га.

У Москви је у свом стану 15. октобра нападнут и претучен саветник холандског амбасадора Оно Елдеренбос (60), а нападачи су на огледалу у његовом стану написали „ЛГБТ“ и нацртали срце, како су јавили руски медији.

Званична Русија изразила је жаљење због овог инцидента и обећала подробну истрагу.

Први руско-холандски дипломатски инцидент догодио се у Хагу пре нешто више од две недеље када је усред ноћи, због наводне пријаве комшија да туче децу, приведен саветник руске амбасаде у Холандији Дмитриј Бородин.

Бородиново привођење оцењено је као најгрубље кршење Бечке конвенције пре свега у Русији, али и у Холандији.

Поред тога, односи две земље су затегнути пошто је Холандија прошлог месеца покренула законску процедуру против Русије, због хапшења активиста с брода „Гринпис“ који су протестовали због експлоатације нафте на Арктику.

Руска погранична полиција ухапсила је 19. септембра 30 активиста и чланова посаде који су се налазили на ледоломцу „Артик санрајз“, јер су покушали да се приближе нафтној платформи.

Сви ухапшени оптужени су за пиратство, за шта могу да буду осуђени на максимално 15 година затвора, и свима је одређен двомесечни притвор.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *