Вијести, Свијет

Руске теорије завјере о МХ17

Москва – Истрага тек треба да утврди разлог пада малезијског авиона у источној Украјини, али у руским медијима већ круже бројне теорије завјере о томе шта се догодило.

Руске теорије завјере о МХ17

У Русији бујају теорије завјере о позадини обарања малезијског путничког авиона изнад источне Украјине, и све се слажу да су украјинске власти кривац, док ниједна не признаје ни као могућност да би Русија можда могла да сноси било какву одговорност.

То је потпуно супротно ставу Запада о томе ко стоји иза обарања авиона са 298 људи који је из Амстердама летио у Куала Лумпур.

Државни секретар САД Џон Кери рекао је за америчке телевизијске гледаоце да су побуњеници оборили авион руским оружјем, док су Руси нон-стоп бомбардовани сценаријима по којима су украјинске власти испланирале да почине тај злочин на небу.

Руси имају мноштво објашњења, од покушаја убиства предсједника Владимира Путина, преко очајничког покушаја да Запад буде увучен у битку за исток Украјине, до траљаве мисије да се почини масовно убиство руских грађана.

Јекатерина Андрејева, једно од најпознатијих ТВ лица у Русији, неколико сати послије пада авиона на територију коју држе проруски побуњеници у доњецкој области у источној Украјини, изнијела је теорију да је Путинов авион, који се враћао кући из Бразила, прошао истим путем као и малезијска летјелица, сат времена пре него што је погођена ракетом, што указује на атентат на руског предсједника.

„Предсједнички авион и малезијски боинг укрстили су путеве у истој тачки и висини. Облик тих авиона и дужина су апсолутно слични, а с те удаљености и њихова боја изгледа идентична“, навела је Андрејева.

До петка ујутру, међутим, ту теорију су замјенили други сценарији, а у центру једног од њих био је ракетни систем Бук, из кога је, према украјинским властима, испаљена ракета на малезијски авион.

Државна телевизија Росија одмах је свалила кривицу на украјинску војску, наводећи да проруски побуњеници не посједују такав систем, док је Украјина недавно у тај регион допремила један Бук.

И новинар агенције АП видио је једног Бука недалеко од мјеста на које је пао авион, неколико сати прије него што је оборен. Уз то, побуњеници су се на друштвеним мрежама хвалили да посједују тај систем.

Та телевизија се није ту зауставила, него је повукла паралелу између боја на логоу малезијске компаније – црвене, бијеле и плаве – и руске тробојке, што јој је било довољно да претпостави да је Украјина заправо покушала да ракетира руски путнички авион.

Најчитанији руски лист Комсомолска правда тврдио је да су украјински контролори лета преусмјерили авион Малезија ерлајнса да директно лети изнад зоне у којој су се водиле борбе, приказавши слике с веб сајтова за праћење лета на којима се виде осцилације у рути летјелице.

Тај лист данас пише да је авион оборила украјинска војска, уз помоћ Американаца: „Украјински ратни авион и амерички шпијунски сателит пратили су пали Боинг“, наводи Комсомолска правда.

Руски медији такође сугеришу да су украјинске власти организовале обарање авиона тако да изгледа као да су то учинили побуњеници, у нади да ће тако примамити Запад на војну интервенцију.

И националистички политичари потпирују извјештаје руских медија са својим теоријама завјера.

„Чињеница да је авион пао је америчка провокација. Они чине све што је могуће да окриве Русију. Могуће је да су постојала тијела која су стављена у авион прије него што је полетио“, рекао је за радио Вести ФМ десничарски посланик Владимир Жириновски.

И Путин је, како је вријеме одмицало, користио све оштрију реторику, наводи АП, оцјенивши да до трагедије не би дошло да се нису водиле борбе у том дјелу Украјине и наводећи да су власти из Кијева одговорне за инцидент, јер се у њиховом ваздушном простору десила трагедија.

Руске теорије завјере о МХ17

Руске теорије завјере о МХ17

Воз с тијелима погинулих путника данас је с територије под контролом побуњеника стигао у Харков који контролишу власти из Кијева, одакле би данас или сутра посмртни остаци жртава требало да буду упућени на експертизу у Холандију.

Америчке обавјештајне службе такође су најавиле да ће током дана објавити податке које посједују о обореном малезијском авиону, што би требало да помогне да се утврди шта се десило и ко је оборио малезијски авион 17. јула на истоку Украјине.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *