Вијести, Свијет

Газа: Досад више од 650 страдалих

Газа: Досад више од 650 страдалих

Газа, Брисел – Сукоб израелских снага и радикалног палестинског покрета Хамас интензивиран је с напредовањем војске Израела у појасу Газе.

Здравствени званичници из појаса Газе рекли су да су најмење 633 Палестинца убијена од почетка израелске операције 8. јула, мада се не прецизира колико је тачно убијено припадника Хамаса а колико цивила.

Израелска војака је саопштила да је убила 180 екстремиста, док Уједињене нације наводе да су три четвртине убијених цивили. Више од пола фатално настрадалих убијени су од почетка израелске копнене офанзиве у четвртак.

У сукобима је погинуло 29 Израелаца – 27 војника и двоје цивила које су убиле ракете испаљене из појаса Газе ка израелској територији.

Из појасе Газе ка Израелу је испаљено више од 2.100 ракета, од којих је 420 пресретнуто захваљујући одбрамбеном систему, док је око 1.700 пало на територију Израела, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Израел је с друге стране у Гази гађао 3.000 мета од којих је неке идентификовао као војне пунктове, прикривене ракетне лансере и командне центре.

Своје домове досад је напустило више од 118.000 Палестинца који су смјештени у 77 прихватних центара Уједињених нација. Према палестинским изворима, између 469 и 499 кућа уништено је у Гази.

ЕУ: Израел да поштује међународне законе

Европска унија апеловала је на Израел да војна операција у Гази буде „пропорционална и у складу са међународним хуманитарним законом“ и изразила забринутост због погоршања хуманитарне ситуације.

„ЕУ позива све стране да у доброј вољи и одмах успоставе прекид ватре“, каже се у саопштењу са састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу, пренио је АФП.

У саопштењу се наводи да ЕУ „осуђује испаљивање ракета Хамаса на Израел“ као „криминално и неоправдано“ и тражи од Хамаса „да оконча такво дјеловање и одрекне се насиља“.

Министри су такође осудили „губитак стотина живота цивила, међу њима жене и дјеце“, док је у трећу недјељу ушла израелска офанзива против Хамаса који контролише Газу.

Газа: Досад више од 650 страдалих

Газа: Досад више од 650 страдалих

Признавајући право Израела да се одбрани од напада, у саопштењу се додаје да „ЕУ истиче да израелска војна операција мора да буде пропорционална и у складу са међународним хуманитарним законом“.

Министри спољних послова ЕУ су затражили и да се моментално и безусловно отворе гранични прелази за проток хуманитарне помоћи, комерцијалне робе и људи у појас Газе, а у складу са резолуцијама Уједињених нација.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *