Вијести, Свијет

Колебање на европским берзама због кризе у САД

275057_berza-03-ap_f

На европским берзама је данас дошло до колебања акција, будући да су инвеститори нервозни због приближавања рока за подизање лимита задуживања у САД, који за сада није значајније утицао на берзанска кретања.

Званичници из целог света су, међутим, упозорили да би евентуални неуспех америчких лидера да постигну договор пре истека рока имао катастрофалне последице по глобалну економију, пренела је агенција Франс прес.

У Лондону је индекс ФТСЕ 100 порастао за 0,32 одсто на 6.507,65 поена, у Франкфурту је ДАКС 30 буквално мировао, уз пад од свега 0,01 одсто на 8.723,81 поен, док је у Паризу ЦАЦ 40 напредовао за 0,07 одсто на 4.222,96 поена.

– Тешко је ове недеље мислити на нешто друго до на буџетске проблеме у САД, 17. октобар је све ближи – наводе економисти брокерске куће Аурел БЦГ из Париза.

Међутим, аналитичар „Барклиза“ Рено Мурал наводи да тржишта, упркос „апсурдној“ ситуацији у Вашингтону, одбијају да паниче, верујући да ће банкрот САД бити избегнут.

Акције на Волстриту су данас пале, након што током викенда није остварен напредак у преговорима између Беле куће и републиканаца. Индустријски индекс Дау Џонс пао је за 0,34 одсто, шири индекс С&П 500 за 0,27 одсто, а технолошки Насдак за 0,22 одсто.

На валутном тржишту, буџетска блокада у САД одразила се на курс долара. Евро је ојачао на 1,3580 са 1,3543 долара, колико је вредео синоћ у Њујорку. Долар је такође ослабио у односу на јен.

– Евентуални банкрот САД би имао драматичне последице по глобалну економију. Веома је важно да САД превазиђу фискалну блокаду, јер би она могла имати страшне последице по светску привреду и тек започети опоравак у Европи – упозорио је данас европски комесар за економска питања Оли Рен.

Кина и Јапан, у чијим се рукама налази амерички дуг вредан преко 2,4 билиона долара, такође су позвали Вашингтон да постигне договор и избегне банкрот.

На берзанска кретања утицале су и негативне економске вести из Кине, где је, према званичним подацима, инфлација у септембру достигла седмомесечни максимум од 3,1 одсто, у односу на 2,6 одсто из августа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *