Вијести, Свијет

Иран и Кина подржале предлог Русије

114377309522ec9f887611324508077_368x553

Техеран – Иран и Кина су поздравиле иницијативу Русије да се сиријско хемијско оружје стави под међународну контролу.

„Иран поздравља иницијативу Русије, чији је циљ да се спречи војна интервенција против Сирије“, рекла је портпаролка министарства Марзијех Афгам. Она је казала да Иран жели да регион буде ослобођен оружја за масовно уништење.

„Такви напори треба да за циљ имају и хемијско оружје, којим располажу сиријске побуњеничке групе“, рекла је Марзијех Афгам.

Кина такође подржава предлог Русија, саопштиоло је кинеско Министарство иностраних послова.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова изнео је кинеску подршку руском предлогу Сирије на редовној конференцији за новинаре и додао да се делегација сиријске опозиције налази у посети Кини, пренео је Ројтерс.

САД напомињу, како би придобиле Кину за војну интервенцију у Сирији, да би та акција одвратила Северну Кореју од употребе хемијског наоружања, чиме би се уклонила претња у суседству Пекинга.

Подсекретар за одбрамбену политику Џејмс Милер, који се налази у посети Кини, како преноси АП, рекао је да би интервенција против сиријских снага подстакла придржавање медјународних норми о забрани коришћења хемијског наоружања.

Милер је рекао да би смањење прага у вези коришћења хемијског наоружања могло довести америчке трупе у опасност и представља претњу безбедности Кине и целог света.

„Указао сам на масивно складиште хемијског наоружања које поседује Северна Кореја, као и да не желимо да живимо у свету у којем Северна Кореја може осетити да је праг за коришћење хемијског наоружања смањен“, рекао је Милер новинарима после састанка замеником шефа кинеске војске Ванг Гуанзонгом.

Он је додао да је у интересу Кине да се одговори на употребу хемијског наоружања од стране снага Башар ал Асада.

Председник САД Барак Обама синоћ је поздравио предлог Русије и додао да ће у случају да сиријско хемијско оружје заиста буде стављено под међународну контролу, припреме за војну интервенцију на Сирију бити барем одложене на неко време.

За разлику од САД, које за употребу хемијског оружја оптужују сиријски режим, Техеран тврди да су то учиниле „терористичке групе“ у Сирији.

Гласање у америчком Сенату о могућим војним ударима на Сирију било је планирано за јуче, али је одложено док се не заврше разговори о предлогу Русије.

Према подацима француских обавештајних служби, Сирија поседује више од 1.000 тона хемијског оружја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *