Вијести, Свијет

Дел Понте: Нервни гас бацали побуњеници

015245

Главна истражитељка Уједињених нација за Сирију Карла Дел Понте, изјавила да су, према наводима свједока, хемијско оружје највјероватније употријебили побуњеници, а не Дамаск.

Она је за швајцарску телевизију нагласила да „постоји снажна и конкретна сумња, али још без неспорног доказа“ да су побуњеници који се боре против сиријског предсједника Башара ал Асада, употријебили нервни гас, иако су управо они оптужили режим у Дамаску да је користио хемијско оружје приликом прошлонедјељног бомбардовања предграђа Дамаска.

Карла Дел Понте је истакла да УН-ови стручњаци , који бораве у Сирији како би утврдили да ли је било употребе хемијског оружја, још нису пронашли ни један доказ да су снаге сиријске владе употријебиле такво оружје, али је и додала да је неопходно наставити истрагу.

Запад групише авионе, могућа војна интервенција у Сирији

Ратни авиони и војни транспортери већ су почели да се групишу у британској војној бази у Кипру, што је посљедњи знак да је војна интервенција у Сирији могућа, преноси Б92.

„Раша тудеј“ јавља, преносећи писање британског листа „Гардијан“, да су два пилота комерцијалних летјелица примјетила из својих авиона, током вожње изнад Кипра, транспортне авионе Ц-130, као и мале формације највјероватније борбених авиона ЕУ.

Авионе су, како се даље наводи, забиљежили и радари.

Британска авио база на Кипру „Акротири“ је иначе удаљена мање од 100 миља од Сирије, што је чини могућим центром из ког би се координосали нападни на Сирију.

И становници који живе близу те базе потврдили су „Гардијану“ да је у посљедњих 48 часова у бази забиљежена знатно већа активност од уобичајене.

У међувремену, највиши војни званичници западних и блискоисточних земаља срели су се у јеменском граду Аману како би разговарали о могућој војној интервенцији у Сирији.

Наводи се и да је у петак америчка морнарица послала на Медитеран још четири ратна брода – носача ракета дугог домета.

И британска војска полако се примиче Сирији, будући да су четири ратна брода, носач хеликоптера и још неколико бродова смјестили близу Албаније.

Слично је учинила и Француска, која је трећи кључни фактор у покретању војне интервенције у Сирији, која је своје војне авионе стационирала у Уједињеним Арапским Емиратима.

Подсјетимо, дипломатска реторика у вези са Сиријом знатно се пооштрила након навода сиријских побуњеника да је режим предсједника Башара ел Асада прошле седмице употребио хемијско оружје од ког је страдало, како се тврди, преко хиљаду људи, међу којима је било и доста дјеце.

Иако је Асадов режим одмах одбацио такве тврдње, запад се није тако лако дао обманути, поготово када је из снајпера пуцано на тим стручњака УН, који је након вишедневног задржавања у хотелу у Дамаску кренуо да истражи наводе о употреби хемијског оружја.

Званични Дамаск је за тај напад оптужио побуњенике, али је међу западним силама све више захтјева да се покрене акција у Сирији.

Неколико свјетских званичника јуче је казало да су њихове земље спремне на акцију у Сирији и без једногласне сагласности Савјета безбједности УН.

Посљедњи је реаговао државни секртетар САД Џон Кери који је изјавио да је неспорно да је у Сирији употребљено хемијско оружје и оптужио њеног предсједника Башара ел Асада да је уништавао доказе.

Иначе, амерички предсједник је још раније изјавио да ће црвена линија за реакцију САД у вези са Сиријом бити управо употреба хемијског оружја.

Иран: Сукоби ће захватити цијели регион

Иран је данас упозорио да ће евентуална страна војна интервенција у Сирији резултовати сукобима који ће да захвате цијели регион.

„Желимо да снажно упозоримо да ће војна акција у Сирији имати опасне посљедице по цијели регион“, рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Абас Аракчи на конференцији за новинаре.

Он је додао да посљедице и проблеми неће бити ограничени само на Сирију, већ ће да захвате цијели регион.

Иран, који подржава сиријског предсједника Башара ал Асада у сукобу са побуњеницима, саопштио је да су побуњеници одговорни за наводни напад хемијским оружјем у предграђу Дамаска и да то Запад користи као изговор да интервенише у Сирији.

САД су јуче саопштиле да вјерују да је Асад одговоран за напад хемијским оружјем на цивиле прошле седмице, а амерички државни секретар Џон Кери рекао је да се Обама консултује са савезницима прије него што донесе коначну одлуку о одговору на напад хемијским оружјем у Сирији.

Амерички ратни бродови са крстарећим ракетама већ су позиционирани у Средоземљу.

„Катастрофалне посљедице“ војне интервенције

Русија је данас упозорила да би војна интервенција у Сирији могла да има „катастрофалне посљедице“ за регион и позвала међународну заједницу да покаже „обазривост“ у вези са сиријском кризом.

„Покушаји да се заобиђе Савјет безбједности УН, како би се још једном створили вјештачки изговори за војну интервенцију у региону, резултоваће новим патњама у Сирији и катастрофалним посљедицама за друге земље на Блиском истоку и сјеверној Африци“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У саопштењу се истиче да Русија позива америчке партнере и све чланице међународне заједнице да покажу обазривост и да поштују међународни закон, посебно фундаменталне принципе повеље УН, преноси агенција Итар тас.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *