Вијести, Регион

Економска енигма: Цијена нафте у свијету константно опада,код нас расте

008838

Иако посљедњих седмица цијена нафтне и нафтних деривата диљем свијета константно опада, према наводима Министарства трговине Федерације БиХ, у већем бх. ентитету ће у наредном периоду ипак доћи до пораста цијене дизела и аутоплина.

Према посљедњим подацима са тржишта нафтом и нафтним дериватима до којих су дошли дописници агенције Анадолија, цијене нафте у Сједињеним Америчким Државама и Европи су претходних седмица опале испод 107 и 110 долара по барелу.

Нафтни трговци у Америци и Европи посљедњих седмица су значајно оборили цијену најважније енергетске сировине због очекивања одлуке Америчке централне банке да ублажи, а потом и укине, стимулативни програм за помоћ америчкој привреди.

Стимулативна политика ФЕД-а, која се примјењује од избијања велике финансијске кризе, подстакла је рекордан пад каматних стопа у САД-у, али и многим другим земљама, док би ублажавање и укидање таквог програма у знатној мјери утјецало и на појефтињење нафте, али и других виталних сировина у свијету.

Ипак, цијене нафте и нафтних деривата у земљама Балкана, укључујући и Босну и Херцеговину, посљедњих неколико мјесеци константно су расле или се уопште нису мијењале, док се истовремено нису значајније поправљали најважнији економски параметри земаља региона попут стопе незапослености, просјечне плате, просјечне пензије и бруто домаћег производа.

Тако је, према посљедњим подацима на појединим бензинским пумпама у Федерацији Босне и Херцеговине, већ дошло до повећања цијена евродизела за пет фенинга, па литар безоловног 95 октана кошта 1,20 евра и дизела 1,20 еура.

Од земаља региона Балкана, највеће цијене нафте су у Црној Гори, гдје тренутно цијена бензина 95 износи 1,38 и дизела 1,29 евра, што је исто као и у претходних неколико мјесеци и та цијена је скоро као у неким богатим европским земљама.

Надаље, цијена литре безоловног 95 октана у Хрватској, према посљедњим подацима БИХАМК-а, износи 1,40 евра и дизела 1,31 евра, што је незнатно мање у односу на цијене нафте прије неколико седмица.

Такође, најновија цијена литре безоловног 95 октана у Албанији износи 1,29 евра и дизела 1,28 евра што је скоро исто у поређењу са цијенама нафте и нафтних деривата у тој земљи у протеклих неколико седмица.

Према посљедњим подацима БИХАМК-а, у Србији бензин 95 кошта 1,32 евра, колико кошта и литар дизела, што је за неколико фенинга скупље у односу на цијене ових деривата претходних седмица.

Од европских земаља, још увијек најскупље гориво точе становници Норвешке гдје литар безоловног 95 кошта 1,92 евра, а цијена дизела је 1,75 евра што је за око 0,05 евра јефтиније у односу на претходне мјесеце.

Такође, према посљедњим подацима БИХАМК-а, у Аустрији литар безоловног бензина 95 октана износи 1,42 евра и дизела 1,35 евра, док је у Данској литар безоловног 95 октана износи 1,63 евра и евродизела 1,44 евра.

Французи за литар безоловног бензина 95 октана тренутно плаћају 1,55 евра и дизела 1,41 евра, што је, исто тако, за неколико фенинга мање у односу на цијене ових нафтних деривата прошлих мјесеци.

Такође, претходних мјесеци је и у Њемачкој дошло до пада цијена нафте, па тако тренутна цијена безоловног 95 октана износи 1,61 евра, а дизела 1,39 евра.

И у Шведској је у претходних неколико мјесеци забиљежен значајан пад цијене нафте и нафтних деривата, па тако литар безоловног 95 октана у тој земљи кошта 1,68 евра, а дизела 1,66 евра.

С друге стране, најниже цијене у Европи су и даље у нафтом богатој Русији гдје литар безоловног 95 кошта 0,73 евра, док је литар дизела 0,75 евра, што је такође за око три фенинга мање него пријашњих мјесеци.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *