Вијести, Свијет

Британски лорд кандидовао Путина за Нобелову награду за мир у 2014.

Russia's President Putin talks to journalists in Vladivostok

АУТОР биографије председника Русије, британски лорд Питер Трескот, кандидовао је Владимира Путина за Нобелову награду за мир за наредну годину.

„Мировна иницијатива руског председника не само да је спасила хиљаде живота и спречила да конфликт у Сирији прерасте у међународни, већ је постала и модел како би требало да се решавају други међународни проблеми, укључујући ситуацију с иранским нуклеарним програмом.

– Додељивање Нобелове награде Путину било би не само награда Русији за конструктивно деловање у вези са Сиријом, већ би и подстакло руског председника на јачање демократије и спровођење реформи унутар земље” – сматра Трескот.

Још раније су идејом кандидовања Путина за Нобелову награду за мир изашле руске јавне личности, као и посланици Државне Думе (доњег дома парламента), а од организација – Међународна академија духовног јединства народа света и Сверуски фонд образовања.

Иницијативу је подржао председник Венецуеле Николас Мадуро.

Ситуација у Сирији ушла је у „критичну” фазу 21. августа, кад се појавила информација да су владине снаге наводно користиле хемијско оружје током операција против побуњеника код Дамаска. Западне земље, укључујући САД и Велику Британију, отворено су претиле војном интервенцијом против Сирије без дозволе СБ УН.

Са Путиновим мандатом и инструкцијама, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров 9. септембра изнео је предлог да се залихе сиријског хемијског оружја ставе под међународну контролу.

Касније је његов сиријски колега Валид Муалем изјавио да у Дамаску поздрављају ту иницијативу и да су спремни да је реализују.

Председник Сирије Башар Асад такође је потврдио спремност да реализује руски план.

Министри иностраних послова Русије и САД су 14. у септембра у Женеви договорили начин одвожења хемијског оружја из Сирије или његовог уништавања „на лицу места” до средине 2014. године.

Нешто касније Дамаск је потписао Конвенцију о забрани хемијског оружја.

Истог месеца, Нобелову награду за мир за 2013. добила је Организација за забрану хемијског оружја.

Оружани конфликт у Сирији између власти и опозиције траје од 2011. године.

Према подацима УН, досад је у тој земљи живот изгубило око 100.000 људи.

Сиријске власти тврде да се боре против добро наоружаних и обучених домаћих бојовника и плаћеника из иностранства.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *