Вијести, Регион

Николић и Јосиповић: Напредак у односима

SRBIJA JOSIPOVI? POSETA

У односима Србије и Хрватске постигнут известан напредак, али те односе и даље оптерећује низ проблема, међу којима су и питања несталих и међусобних тужби за геноцид, оценили председници Томислав Николић и Иво Јосиповић. Председник Хрватске састао се и са премијером Ивицом Дачићем.

Председници Србије и Хрватске Томислав Николић и Иво Јосиповић оценили су да је у односима две земље постигнут известан напредак, али да и даље те односе оптерећује низ проблема, међу којима су и питања несталих и међусобних тужби за геноцид.

Председник Томислав Николић рекао је да би се повлачењем међусобних тужби за геноцид установио потпуни мир између две државе и два народа, „јер какав год да буде исход тог судског процеса, неко неће бити задовољан“.

Шта ако се испостави да смо погрешили и једни и други и да су обе тужбе оправдане, рекао је Николић, после разговора са председником Хрватске Ивом Јосиповићем.

Николић је рекао да и он и његов хрватски колега дају пуну подршку владама у решавању отворени питања, унапређењу билатералне и економске сарадње истичући да је Србији стало до отопљавања односа пре свега због српске мањине у Хрватској.

„И председник Јосиповић и ја и владе и грађани, сви желе да живе мирно и боље“, рекао је Николић.

Председник Србије је као највеће проблеме у односима две земље навео пре свега немогућност уживања права на употребу српског језика и писма, честе случајеве угрожавања безбедности, третирање Срба као окупатора и четника у уџбеницима.

„Желимо отворени и конструктивни дијалог… Уверен сам да смо направили искорак ка побољшању односа Србије и Хрватске“, поручио је Николић.

Он је рекао да је потребно дефинисати временски оквир за решавање отворених питања и да међудржавне комисије и радне групе, које раде на конкретним питањима треба убрзано да наставе посао.

Решавање проблема несталих

Председник Иво Јосиповић рекао је после састанка, да је решавање низа проблема, међу којима је истакао питање 1.689 особа несталих у ратним сукобима, претпоставка решавања односа између Загреба и Београда.

Када би се решио проблем несталих, било би више простора за регулисање поступка пред Међународним судом правде у Хагу у вези међусобних тужби Хрватске и Србије за геноцид, рекао је Јосиповић.

„Ако тужба опстане морамо рећи да смо имали и тежих догађаја међу нашим државама и народима и морамо с тиме живети“, рекао је Јосиповић, признајући да тужбе за геноцид могу оптерећивати односе две земљ,е али је напоменуо да ће пред судом бити изнето много историјских чињеница које „неће бити добро чути“.

Он је рекао и да су две владе застале код решавања питања граница, поменувши да уколико се тај проблем не буде могао решити треба користити искуство које је Хрватска имала са Словенијом где је употребљен механизам међународног права.

Јосиповић је додао и да Хрватска није задовољна начином на који се разрешава питање сукцесије.

Он је навео и да постоје слични проблеми онима које је поменуо председник Србије када је реч о хрватској мањини у Србији, али и указао на заједнички проблем избеглица.

„Међутим, осим што смо се потужили један другом за оно што нас тишти, можемо бити задовљни јер је направљен напредак у бројним сегментима, што је знак оптимизма да и Србија и Хрватска могу боље“, рекао је Јосиповић.

Председник Хрватске се састао и са делегацијом Владе Србије коју је предводио премијер Ивица Дачић.

Дачић је рекао да у решавању отворених питања између Србије и Хрватске треба предузимати одлучније кораке, јер је то у интересу будућности наших народа и држава и стабилности у региону.

У разговору је оцењено да Србија и Хрватска треба да унапређују политичке односе и подстичу економску сарадњу и кроз заједничке наступе на трећим тржиштима, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *