Вијести, Регион

Због Перковића промјена Устава Хрватске

033220

Да би се омогућило незастарјевање кривичног дјела тешко убиство и ријешио случај Јосипа Перковића, чију екстрадицију тражи Њемачка, Сабор покренуо процедуру за промјену Устава Хрватске. Посланици ХДЗ-а напустили сједницу.

Сабор Хрватске је већином гласова одобрио покретање поступка промјене Устава којом би се највишим правним актом прописало незастаревање кривичног дјела тешко убиство, међу њима и политички мотивисаних.

Одлука је донесена на приједлог посланика владајуће Социјалдемократске партије, а уз посланике владајуће коалиције, одлуку су подржали и посланици дијела опозиције.

Посланици Хрватске демократске заједнице напустили су дворану уочи гласања, јер сматрају да одлука није донесена у складу с процедуром.

Највећа опозициона странка тражи да се посебно пропише незастарјевање за убиства почињена у име југословенског комунистичког режима.

Повод за измјене Устава био је случај Јосипа Перковића, кога Њемачка тражи због сумње да је као агент југословенске тајне службе Удбе учествовао у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Хрватска је уочи уласка у ЕУ у јулу ове године ограничила примјену европског налога за хапшење на кривична дјела почињена послије августа 2002. године, што је резултирало сукобом с ЕК и пријетњама санкцијама Хрватској. Тим измјенама Хрватска је, међу осталим, онемогућила изручење Јосипа Перковића Њемачкој.

Потом је пронађен компромис према којем ће се од 1. јануара 2014. године европски налог примјењивати без спорног временског ограничења.

Из Владе премијера Зорана Милановића више пута су истакли да је у случају Перковића наступило застарјевање у Хрватској, па су најавили покретање уставних промјена да би се укинуло застаревање за кривична дјела политички мотивисаних убистава.

На инсистирање коалиционих партнера, СДП је предложио да се незастаревање прошири на сва тешка убиства.

У јавности се нагађа да би послије уставних промјена Хрватска могла да процесуира Јосипа Перковића, чиме би се избјегло његово изручење Њемачкој.

Уз данашњу одлуку о приступању уставним промјенама, Сабор је задужио Одбор за Устав да припреми нацрт на основу саборске расправе.

За коначну промјену Устава треба двотрећинска већина, то јест гласови 101 посланика, што значи и опозиције.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *