Вијести, Свијет

Без мобилног, нема ни шпијунирања

033784

Индијски премијер Манмохан Синг не поседује мобилни телефон ни лични и-мејл налог, тако да влада у Њу Делхију „нема разлога да страхује“ од прислушкивања.

Амерички шпијуни прислушкивали су телефонске разговоре 35 свјетских лидера пошто су им Бијела кућа, Пентагон и Стејт департмент обезбиједили њихове бројеве мобилних телефона, пише Гардијан, а пренијела је агенција АФП.

На питање новинара да ли је 81-годишњи Синг забринут због могућности да би и он могао да буде мета прислушкивања, његов портпарол је изјавио: „Премијер не користи мобилни телефон и нема и-мејл налог. Његова канцеларија користи и-мејл, али он нема лични и-мејл. Немамо информација о прислушкивању, као ни разлога за забринутост.“

Индија је током протеклих десет година доживјела нагли раст сектора мобилне телефоније, а најновији подаци националног регулаторног органа показују да од укупно 1,2 милијарде Индијаца, мобилне телефоне посједује њих 876 милиона.

Званични Њу Делхи је у почетку покушао да ублажи важност открића о шпијунским активностима америчке Националне агенције за безбједност, наводећи да су информације добијене на тај начин допринијеле спречавању терористичких напада и губитку људских живота.

Став индијске владе се донекле промијенио након што су се појавили наводи да постоји могућност да су надзирани компјутери и телефони у амбасади Индије у САД, као и индијској мисији при Уједињеним нацијама, након чега је званични Њу Делхи саопштио да ће тражити објашњење од Бијеле куће.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *