Вијести, Регион

Патријарх одликовао постхумно Диану Будисављевић

033603

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј саопштио је данас да је Синод, на чијем је челу, постхумно одликовао Диану Будисављевић за „херојско, бесмтрно дјело љубави“ орденом Царице Милице јер је, како је објаснио, спасила 12 000 српске дјеце из усташких логора.

На свечаност у Патријаршији, Иринеј је уручио признање њеном праунуку Леонарду Рашици који је захвалио уз наду да ће то помоћи да свијет сазна за овај подвиг из времена Другог свјетског рата.

Уручењу признања, присуствало је и неколико жена, тада дјеце, које је она спасила, као и чланови Синода.

Патријарх је, подсјећајући да се тек недавно сазнало за њено дјело, испричао да је захваљујући свом аустријском поријеклу, а настањена у Загребу јер је била удата за Србина, она успијевала да дође до усташких власти и од којих је упорно тражила да уђе у логоре одакле је изводила српску дјецу спасавајући их од смрти.

Он је подсјетио да су дјеца давана у хрватске породице јер у српске није могло, с обзиром да би била опет одведена у логор, али уз одлуку да послије рата буду враћена у српске породице.

Патријарх је рекао да је њој учињена велика неправда јер је ОЗНА послије рата, како би се заташкала истина, одузела картотеку коју је направила са подацима о дјецу, њој забранила да прича о свом подухвату и додао да су нека дјеца остала у додијељеним породицама тако да су данас Хрвати и да су можда и пуцали у овом недавом рату.

Патријарх је нагласио да је Будисављевић много ризиковала спашавајући дјецу из логора и том приликом се тешко разбољела.

Њен праунук Леонард Рашића је рекао да је дубоко дирнут и нада се да ће и овај данашњи догађај помоћи да се дјело његове баке изнесе на свјетло дана јер је то она заслужила.

Једна од присутних, коју је као дијете спасила Будисављевић, Јелена Радојчић, тада Бухач, испричала је новинарима да су је усташе и Нијемци ухватили у збјегу на Козари послије чега је одведена у логор Стара Градишка.

Да није било ње сигурно не бих овдје стајала била бих убијена, рекла је Радојчић, наводећи да је имала седам година и да је логору било цијело њено село.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *