Вијести, Регион

Харченко: Сви руски пројекти биће реализовани

004047

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да је сваки руски пројекат који се у реализује у Републици Српској дугорочан и да ће бити завршен, без обзира да свјетску економску кризу.

„Видљив резултат није могућ преко ноћи, али сам увјерен да ће га бити“, рекао је Харченко у Бијељини на јавној трибини „Русија – Република Српска – БиХ, економска сарадња“.

Руски амбасадор у БиХ је као стратешке пројекте истакао истраживање нафте у Републици Српској и изградњу крака гасовода „Јужни ток“.

„Добио са информацију да је у току истраживање бушотина, да посао није нимало лак, да је дугорочан, али да се током и након његове реализације може очекивати видљив резултат“, рекао је Харченко.

Он је додао да је неопходно стрпљење, јер су и током реализације овог пројекта видљиви резултати у социјалном и у економском смислу, а постоји и могућност већег запошљавања.

„То је оно што је од посебног значаја за регију Бијељина, али и за цијелу Републику Српску“, нагласио је Харченко.

Када је ријеч о изградњи крака гасовода „Јужни ток“, Харченко је напоменуо да ће Бијељина бити дио овог посла и да предстоји потписивање уговора, након чега би почели радови на терену.

„Вјерујем да ће ова регија бити једна од важнијих у погледу изградње крака жЈужног токаж“, изјавио је Харченко.

Он је напоменуо да је улагање компаније „Комсар енерџи“ у Угљевику велики пројекат, који је посебно важан, јер руски приватник реализује овако велику инвестицију.

„Угледне приватне или дјелимично државне компаније исказују све више свој интерес да послују у Републици Српској“, рекао је Харченко и најавио да ће у бијељинској регији бити реализован и пројекат заштите животне средине.

Харченко је изразио жељу да представници општина Републике Српске, који присуствују данашњој трибини, искажу интерес за сарадњу са руским партнерима.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је на трибини у Бијељини да је Русија најважнији инвеститор и спољнотрговински партнер Српске.

Ако се посматрају статистички подаци о робној размјени, каже Ђурић, онда је оно што Српска извози у Русију „у нивоу статистичке грешке“ у односу на укупну размјену, јер увоз сирове нафте значајно надмашује извоз Републике Српске.

Он каже да увоз на годишњем нивоу износи 1,16 милијарди КМ и извоз око 50 милиона КМ, што је незадовољавајуће.

Ђурић сматра да је неопходно укрупнити капацитете Српске да би били задовољени захтјеви о количинама и квалитету за велико и значајно руско тржиште.

Јавној трибини о економским односима Русије и Републике Српске, коју организовао Центар за омладинско преузетништво и запошљавање Српске, присуствовали су представници 25 општина Српске.

Руски амбасадор у БиХ се прије јавне трибине састао са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем и том приликом оцијенио да је ова регија, као и цијела Република Српска, изузетно важно подручје у које Русија улаже, као и да је овај процес од обостраног интереса.

„Имали смо садржајан разгововор са градоначелником Бијељине, за Русију је веома важно да у оквиру билатералних односа са Републиком Српском, има добре пословне и привредне односе и са овим градом“, рекао је Харченко.

Он вјерује да ће Русија, као и досад, имати значајну подршку руководства Републике Српске.

Мићић се захвалио руском амбасадору за став да је бијељинска регија стратешки битна за економску сарадњу са Русијом, те да је посебно важно да су руски пројекти дугорочног карактера.

„Руски амбасадор је изразио задовољство због доброг пословног амбијента на нашим просторима“, рекао је Мићић и додао да је Бијељина спремна на сваки вид сарадње са Русијом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *