Вијести, Регион

Хрватска: Сваки пети запосленик ПИО – инвалид

032587

Већина запослених у ПИО их има болове у кичми. Сви имају бенефиције. Статусе су додијелили сами себи.

Сваки пети запослени у Хрватском заводу за пензионом осигурању је инвалид рада! Утврђено је да чак 609 од 3009 свих запослених у ХЗМО-у има неки степен инвалидитета односно смањење способности за рад, због чега су остварили низ различитих повластица: од бесплатног паркирања, преко бесплатне или јефтиније путарине за вожњу аутопутем, царинске повластице код увоза аутомобила те на крају право на накнаду због тјелесног оштећења и инвалидску пензију.

Свих 609 случајева, потврдили су у Министарству рада и пензионог система, сада иде у опсежну провјеру медицинске документације како би се утврдило колико је њих статус инвалида добило незаконито.

Наиме, ријеч је о изнимно великом броју инвалида рада у само једној институцији државне и локалне управе, а индикативно је да су тај статус у ХЗМО-у запосленици уствари дођељивали сами себи.

– Утврдили смо да је у 609 случајева нереално велик број љекара који имају тај статус, а управо су они били први ниво, односно својеврсни лакмус-папир при утврђивању тих права. Њима је прво долазила сва медицинска докуметација те су провјеравали има ли основе за утврђивање професионалне неспособности или смањене способности за рад, а коначну одлуку је доносила комисија такође унутар ХЗМО-а – појашњавају у Министарству рада.

Чини се како је посао у пензионом заводу са сигурном платом и без прековременог рада многима изузетно физички напоран јер је великом дијелу од 609 инвалида рада утврђен инвалидитет доњих екстремитета, као што су болови у кичми. Премда се тек иде у опсежну истрагу колико је у од 609 инвалида доиста лажно, већ је прва проведена провјера у сплитској подружници осигурања показала да је тај статус незаконито стекао сваки други инвалид рада. Конкретно, од 200 запослених у сплитском ХЗМО-у 44 је инвалида рада, међу којима чак 21 лажни.

У тим случајевима утврђено је да недостаје медицинска документација или је постојећа мањкава. Иста истрага сада очекује и све остале у централној и подручним службама ХЗМО-а, који ће ове године на све расходе за запослене потрошити 282,6 милиона куна.

Уз низ повластица, сви код којих је утврђено тјелесно оштећење од најмање 30 посто, кад оду у пензију, имају право на накнаду која се утврђује овисно о постотку тјелесног оштећења.

Тако онај тко има најнижи степен од 30 посто тјелесног оштећења има право на накнаду у износу 12 посто од основице која износи 1172,12 куна (300КМ) или 140,65 куна мјесечно, онај са 50-постотним оштећењем добива 20 посто основице или 234,42 куне, а на највише, дакле 40 посто основице, имају право они са 100-постотним оштећењем, који добивају 468,85 куна.

Хрватска је већ сада европски рекордер са сваком четвртом инвалидском мировином. Од 1,22 милиона пензионера, чак је 314.775 инвалидских, док је европски просјек 15 посто.

Хиљаду лажних инвалида државу годишње кошта пола милијарде куна.

Циљ је јасним правилима спријечити даљњи нереалан раст таквих мировина, али је мало вјероватно да ће се ревидирати сви постојећи пензионери осим у случајевима гђе постоје оправдане сумње у незаконито стечен статус.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *