Вијести, Регион

Репантен: Повратак Француске на Балкан

032584

Желимо да видимо да је Србија спремна да се прикључи ЕУ и поднесе изазове јединственог тржишта, и спремна да буде, на крају, поред нас, пуноправни члан ЕУ, истакао министар Француске за европске послове Тјери Репантен у интервјуу за „Политику“.

Француска намјерава да се изнова у потпуности ангажује на Балкану и допринесе успјеху и просперитету региона и његовом путу ка Европској унији, рекао је делегирани министар Француске за европске послове Тјери Репантен.

Репантен је у интервјуу за Политику рекао и да Француска, такође, жели да ојача билатералне односе са Србијом и појача своју помоћ на техничком плану у областима у којима располаже посебним знањем, као што су правосуђе, саобраћај, полиција, пољопривреда, заштита животне средине и туризам.

Уочи посјете Београду гдје ће се састати с највишим српским званичницима, Репантен је истакао да је поновно ангажовање Француске на Балкану био „смисао учешћа предсједника Франсоа Оланда на самиту на Брду код Крања 25. јула ове године“.

„Моја данашња посјета је свједочанство и наставак сусрета предсједника Оланда на регионалном самиту на Брду код Крања. Посјетићу Београд, Подгорицу и Приштину да бих посвједочио о нашем повратку у овај регион, да подсетим на наше залагање за вашу европску перспективу и нагласим нашу жељу да вам помогнемо на путу ка Европској унији“, рекао је француски министар.

Репантен је, међутим, додао да ће тај пут бити тежак и да ће се можда учинити дугим, али да мисли да у том процесу квалитет мора да буде на првом мјесту.

„Желимо да видимо да сте спремни да се прикључите ЕУ, спремни да испуните све своје обавезе, спремни да поднесете изазове јединственог тржишта, спремни да будете, на крају, поред нас, пуноправни члан ЕУ“, истакао је Репантен.

Поред тога што Француска жели да ојача билатералне односе са Србијом у одређеним областима, Репантен је истакао да је његова земља уз Србију кад је ријеч о развијању учешћа у спољним операцијама ЕУ за управљање кризама.

Нагласивши да су односи двије земље већ сад веома добри, француски министар је рекао: „Желимо да економска и трговинска размјена достигну исти ниво на обострану корист. Радује ме што је реконструисана влада најавила своју намјеру да економски опоравак буде један од њених приоритета“.

Репантен је подсетио да је, с француске стране, министар спољних послова именовао специјалног представника за економску дипломатију за Балкан, Алена Ришара, некадашњег министар одбране, који добро познаје регион и који ће га пратити током ове посјете.

Репантен је, такође, истакао да је скоро 80 француских предузећа присутно у Србији и учествује у стварању 10.000 радних мјеста, али и да је важно побољшати пословну климу и имиџ Србије у иностранству, како би се привукли нови инвеститори.

Француски министар рекао је и да је његова земља поздравила споразум од 19. априла између Београда и Приштине као историјски допринос регионалној стабилности, оцијенивши да је „дух компромиса однио превагу на обе стране.

„Овај споразум је модел за рјешавање криза на Балкану и другде. Желео бих да поздравим велику храброст коју су показале српске власти. Споразум је управо почео да се спроводи на одлучан начин: сваки нови састанак у Бриселу доноси побољшања“, оценио је Репантен.

Закључивши да ће потпуна примјена споразума бити предмет пажње чланица ЕУ, посебно на састанку Европског савјета у децембру и истакавши важност учешћа Срба на изборима 3. новембра на Косову, Репантен је истакао да „на обе стране прагматизам треба да превлада над симболичним питањима“.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *