Вијести

Азербејџански гас конкуренција „Јужном току”

У Бакуу потписан договор о 35 милијарди долара вредним пројектима преко којих ће ЕУ смањити зависност од руског гаса.

Партнери окупљени око азербејџанског гасног пројекта „Шах Дениз II“потписали су јуче коначну одлуку о инвестицијама, што је кључни корак за будућност алтернативне трасе гаса према Европи док покушава да смањи енергетску зависност од Русије, јавља Ројтерс.

sah-deniz

Азербејџански председник Илхам Алијев рекао је на церемонији у Бакуу да ће пројекат „променити енергетску мапу региона и помоћи историјском развоју наше земље“.

Документ потписан у Бакуу укључује инвестиционе одлуке око пројекта „Шах Дениз“, као и око пројеката Трансанадолијског гасовода (ТАНАП) и Трансјадранског гасовода (ТАП). Укупна вредност пројеката је 35 милијарди долара, рекао је Алијев.

Европска комисија саопштила је да би одлука о пројекту могла да на дуги рок обезбеди 20 одсто потреба ЕУ за гасом.

Испоруке гаса преко Украјине су годинама у средишту неспоразума ЕУ и Русије, посебно од 2009. када је сукоб око цена довео до прекида дотока гаса потрошачима у Унији.

Од тада Европа покушава да обезбеди нове снабдеваче али и да Украјину привуче у своју орбиту, док Русија покушава да задржи утицај над Кијевом и да изгради алтернативне руте снабдевања како би сачувала европско тржиште.

Очекује се да ће „Шах Дениз“ од 2019. испоручивати 16 милијарди кубних метара (мкм) гаса Европи, укључујући и шест милијарди Турској.

Норвешки „Статоил“ је, изненађујуће, најавио да своје учешће у конзорцијуму „Шах Дениза“ смањује са 25,5 на 15,5 процената.

„Статоил“ је саопштио да ће 10 процената акција у конзорцијуму продати партнерима из Бритиш петролеума (БП) и азербејџанској државној енергетској фирми „Соцар“ за 1,45 милијарди долара у готовини. БП ће купити 3,3, а Соцар 6,7 одсто акција.

Конзорцијум укључује и компанију „Тотал“.

Европски купци боре се да пронађу алтернативе руском гасном гиганту „Гаспром“, чији уговори везују цену за нафту, што је најчешће чини скупљом него на спот тржиштима.

„Гаспром“ извозом од 150 милијарди мкм покрива четвртину потреба Европе за гасом. Као одговор на намеру Европе да се гасом снабдева са Кавказа, „Гаспром“ је покренуо 39 милијарди долара вредан пројекат „Јужни ток“, који ће од почетка 2015. гас до севера Италије транспортовати испод Црног мора.

„Гасоводи ’Шах Дениз’ и ’Јужни коридор’ не само да ће променити енергетску мапу већ ће купцима у Европи први пут омогућити директан приступ гасним изворима Азербејџана“, рекао је на церемонији Боб Дадли, један од менаџера „Бритиш петролеума“.

Раније ове године, ’Соцар’ и партнери – укључујући БП и ’Статоил’ – изабрали су ТАП за потенцијалне испоруке гаса Европи уместо ривалског Набуко Веста чије је седиште у Аустрији.

Танап ће бити изграђен од турско-грузијске границе до границе Турске са Европом, уз прелиминарну цену од 20 милијарди долара.

Свечаном потписивању присуствовао је и црногорски председник Филип Вујановић који је изразио задовољство најавом изградње Јадранско-јонског гасовода, извештава Танјуг из Подгорице.

Он је додао да ће Црна Гора, као држава преко чије територије ће се вршити транспорт гаса, имати значајне финансијске бенефите од тог посла.

„Заједно са другим потписницима меморандума, Црна Гора доприноси остварењу циљева Европске уније и Енергетске заједнице, који су усмерени ка диверсификацији транспортних праваца и извора и већем степену сигурности снабдевања, посебно у региону југоисточне Европе“, рекао је Вујановић.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *