Вијести, Свијет

Викиликс шифровао податке, објавиће ако се нешто деси Асанжу или Сноудену

012461

Виликикс је на свом Твитер и Фејсбук профилу објавио линк који води на читаву ризницу која садржи 400 гигабајта шифрираних података.

Податке је могуће скинути, али не можете их прочитати уколико не знате шифру. Ипак, поборници ове звиждачке организације тврде да ће бити објављена ако се нешто догоди особама на челу Викиликса.

Група је описала овај потез као нужну мјеру заштите у свјетлу претходних покушаја блокирања цурења повјерљивих информација.

Овакав случај шифровања података и њиховог каснијег објављивања није неуобичајен за Викиликс, али голема количина шифрованих информација привукла је пажњу.

Сљедбеници организације на Фејсбуку и Твитеру шпекулишу о садржају документа и нагађају да ће подаци бити објављени ако се нешто догоди оснивачу Викикикса Јулиану Асанжу или пак бившем НСА-овцу, звиждачу Едварду Сноудену.

 

Викиликс је дао наслутити да су досад објављени подаци само врх ледене санте те да ће услиједити још много објава. Ипак, за Сноудена би то могло значити још проблема јер је руска влада рекла да ће добити трајни азил само ако више не буде објављених података штетних по САД.

У међувремену је Велика Британија искористила овлашћења која јој пружа закон о борби против тероризма и привела партнера једног новинара који је близак с Едвардом Сноуденом, бившим савјетником америчких тајних служби, који је открио опсег америчког шпијунирања грађана и институција у цијелом свијету.

Бразилски држављанин, 28-годишњи Дејвид Миранда, партнер америчког новинара Глена Гринвалда који пише за британски Гвардиан, испитиван је девет сати и затим пуштен без подизања оптужнице, јавио је Гардиан на својој веб страници.

Гринвалд, дописник из Рио де Жанеира, интервјуисао је Сноудена и искористио 15.000 до 20.000 докумената које му је Сноуден дао на увид да би објавио појединости о шпијунирању које проводи америчка Агенција за националну безбједност (НСА).

Портпарол британске полиције потврдио је да је 28-годишњи Миранда био приведен у ваздушној луци Хитроу на испитивање према члану седам Закона о тероризму из 2000. године.

Гардиан је изразио „згражање“ због привођења Миранде и поручио да ће од британских власти тражити хитно објашњење. Бразилска влада такође је изразила незадовољство због привођења свог држављанина и деветочасовног испитивања током којег је Миранда држан у комуникацијској изолацији.

 

„Та мјера нема никаква оправдања јер се ради о појединцу против којег нема никаквих оптужби које би оправдале примјену Закона о тероризму“, саопштило је бразилско министарство иностраних послова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *