Вијести, Свијет

Свет гори, Вашингтон се чешља

SAD

Вашингтон – Само три дана до истека законског лимита за задуживање САД, чије су обвезнице досад биле најсигурнији вредносни папири глобалних финансија, у Вашингтону није било сигнала да ће се политичка и фискална криза највеће светске економије завршити у холивудском стилу – хепиендом.

Процењујући да су републиканци – који су својим политичким уценама у буџетском процесу изазвали ову збрку, блокирали рад владе и историјски банкрот Америке учинили не само теоретски могућим, него и сасвим реалним – на путу да у очима јавности и бирача постану губитници, демократе су подигле рампу компромиса, затраживши да се укине и „секвестер”, раније изнуђена блокада појединих буџетских ставки, што су њихови противници глатко одбили.

Двојица сенатора од којих се очекивало да до понедељка усагласе неку формулу расплета, демократа Хери Риди и републиканац Мич Меконел, у недељу се уопште нису састајали, већ су само једном разговарали телефоном, мада је тај разговор Рид описао као „конструктиван и продуктиван”.

Док амерички политичари играју своје игре, остатак света је на ивици панике, јер би штета од политичке тврдоглавости у Вашингтону била глобална: дестабилизација на берзама и нови свеопшти застој у светској економији, у најнезгодније време, када опоравак од претходне кризе (такође зачет овде) још није консолидован.

„Неуспех САД да спрече свој банкрот донео би велике поремећаје широм света и ризик повратка рецесије”, упозорила је Кристин Лагард, директорка Међународног монетарног фонда.

У изјави ТВ мрежи Ен-Би-Си, она је одбацила идеје неких републиканаца да би Обамина влада исплате доспелих обвезница могла да прогласи приоритетом, као и њихово уверење да на тај начин неподизање лимита за задуживање не би било страшно.

„Кад сте највећа економија света и у улози безбедне луке за све ситуације као што су САД биле досад, онда нема места за бизнис креативног књиговодства”, рекла је Лагардова, иначе бивша француска министарка финансија, позивајући Вашингтон да „поштује свој потпис” (на обвезницама).

Реаговао је и њен колега из суседног центра светских финансија у вашингтонској Пенсилванија авенији, председник Светске банке (Американац) Џим Јон Ким: „Само смо неколико дана од веома опасног момента. Не буде ли решења, резултат ће бити пораст каматних стопа, пад поверења (инвеститора) и успоравање раста.”

Формално упозорење упутили су и министри финансија и гувернери централних банака Г-20, који су у току викенда овде били на јесењем заседању ММФ-а и Светске банке: „САД треба да предузму хитну акцију да отклоне краткорочне фискалне неизвесности.”

Говорећи на конференцији за штампу тим поводом, министар финансија Русије Антон Силунов је, уз главну поруку – да Г-20 очекује брз расплет америчке кризе – напоменуо и да је 45 одсто руских девизних резерви у обвезницама САД, што значи да је и Русија, уз Кину и Јапан, међу највећим америчким повериоцима, то јест финансијерима њеног буџета.

Силунов је још изнео да се у Г-20 не праве ванредни планови за случај да САД у четвртак прогласе несолвентност. „Ми верујемо да ће америчке власти наћи излаз из ове комплексне ситуације.”

Суморан сценарио предвиђа и Џејми Дејмон, први човек највеће америчке банке Џеј Пи Морган чејз и водећа личност Волстрита, центра глобалне финансијске индустрије. „Што смо ближе 17. октобру, расте паника и нешто ће се догодити, мада лично не знам када. Ми трошимо велике количине времена и новца да се за то припремимо.”

Све у свему, свет гори – а Вашингтон се чешља.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *