Вијести, Свијет

Швајцарска нема милости за странце

450px-Switzerland_regions

Ограничавањем слободе кретања азиланта и припремом закона о обавезној интеграцији миграната, Швајцарска се сврстала у ред земаља са најстрожим законима о странцима.

Избјеглице које су допутовале у Швајцарску да би нашле уточиште од прогона и дискриминације, протеклих недјеља изложене су дискриминацији коју швајцарски критичари, али и европски медији, пореде са апартхејдом.

У градовима у којима су отворени центри за подносиоце захтјева за азил на који, према званичним подацима чека 48.000 странаца, заведена су ограничења кретања. Азилантима се забрањује и одлазак у јавне библиотеке, а вјерницима није дозвољено да посјећују цркве, осим викендом.

Рајнер Швајцер, професор јавног права, каже да је неразумо да се дијелови града прогласе неприступачним

прије него што се деси нешто негативно.

Забране су изречене на основу закона о странцима који до сада није примјењиван. Он допушта изрицање ванредних и временски ограничених мјера забране окупљања страних држављана на јавним мјестима, ако постоји сумња да би тиме била угрожена безбједност домаћег становништва.

Градоначелник Бремгартена Рејмонд Телемнбах каже да су тражили нека ограничења како би се спријечиле тензије са становницима, посебно са студентима.

„Жељели смо да имају гаранцију да неће бити злостављани“, каже он.

Позивање на закон о странцима изазвало је бурна реаговања. Критичари и медији истичу да је ријеч о селекцији у складу са националним поријеклом.

Би-Би-Си је употријебио израз „сегрегација“, а лондонски лист Индипендент је коментарисао да је у Швајцарској на дјелу – апартхејд.

Силвија Шенкер, швајцарска политичарка, каже да је ово подсјећа на вријеме апартхејда. „Ово доводи до стварања двије класе грађана и то само због боравишног статуса“, сматра она.

Надлежни у Савезном бироу за миграције другачије су протумачили сврху забрана. Они наводе да сврха није завођење мјера апартхејда и да није ријеч о забрани, већ о тзв. разумној зони, која треба да осигура унапређење добросусједских односа старосједелаца и азиланата.

Дозволе боравка убудуће ће добити само они странци чија је асимилација оцијењена као успјешна, а односиће се и на брачне партнере швајцарских држављана. Постоји и једна олакшица – након десет година странци више не би постављали захтјев за продужење дозволе боравка, већ би аутоматски стицали право на неограничени боравак у Швајцарској. Закон је пред усвајањем и требало би да ступи на снагу почетком идуће године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *