Православље

Амфилохије у Острогу уручио Кустурици Орден Светог деспота Стефана Лазаревића

КУСТУРИЦА: „ИЗРАЖАВАМ ДУБОКО ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА НАШОЈ ЦРКВИ И НАШИМ СВЕЦИМА…”  

  • Митрополит Амфилохије: „Он је не само носилац оне велике истине да умјетност и љепота спасавају свијет, него да умјетност само када је спојена са добром, са врлином, са стидом, као што је говорио Тарковски, само таква умјетност просвећује, освећује, украшава љепотом душе и тијела све оне који се хране том и таквом умјетношћу. Наш Немања је то име добио откривши онај вјечни смисао лика Христовога и љепоту Христа Богочовјека, градећи на томе своју умјетност”

         АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије је данас након Свете архијерејске Литургије у Горњем манастиру Острогу прослављеном филмском режисеру Немањи (Емиру) Кустурици, благословом Патријарха српског Иринеја и Светог архијерејског Синода СПЦ, уручио високо одликовања СПЦ Орден Светог деспота Стефана Лазаревића.

         Владика је рекао да Кустурици уручује одликовање, које носи име великога песника и чудесног уметника, за изузетан допринос унапређењу православне филмске уметности и сведочења да ће стид и врлина спасити овај свет.

         „Он је не само носилац оне велике истине да умјетност и љепота спасавају свијет, него да умјетност само када је спојена са добром, са врлином, са стидом, као што је говорио Тарковски, само таква умјетност просвећује, освећује, украшава љепотом душе и тијела све оне који се хране том и таквом умјетношћу. Наш Немања је то име добио откривши онај вјечни смисао лика Христовога и љепоту Христа Богочовјека, градећи на томе своју умјетност, казао је Митрополит Амфилохије.

         „Изражавам дубоко поштовање према нашој Цркви, нашим свецима, посебно у тренутку када су православље и хришћанска култура на удару и када хришћанство преживљава тешко на Блиском Истоку и на многим тачкама на планети” рекао је он.

         Кустурица је поручио да је важно то што се ових дана одржава Међунарони христоваскрсни фестивал православног филма, у времену, када, како је рекао, филм умире.

Амфилохије у Острогу уручио Кустурици Орден Светог деспота Стефана Лазаревића

Амфилохије у Острогу уручио Кустурици Орден Светог деспота Стефана Лазаревића

„Врло је важно да постоји фестивал гдје се гледају филмови са душом који су неопходни људима да се грију”, казао је Кустурица.

http://www.mitropolija.com/mitropolit-amfilohije-nemanji-emiru-kusturici…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара