Вијести, Свијет

Снажан тајфун погодио Филипине

003754

Снажан тајфун Утор погодио је данас сјеверни дио Филипина, рушећи електричне стубове и доносећи обилну кишу на планинама, у градовима и равницама са усјевима, а најмање 23 рибара су нестала.

Утор, који је најснажнији тајфун ове године у свијету, ударио је у обалу планинске источне провинције Аурора са вјетром брзине између 175 и 210 километара на сат.

Око 1.000 становника централног региона Бикол провело је ноћ у склоништима, док је провинција Аурора остала без електричне енергије, саопштила је национална филипинска агенција за природне катастрофе.

Радио станице су објавиле да је вјетар носио кровове, док је покривени кошаркашки терен у месту Диналунган збрисан са земље.

За сада нема извјештаја о жртвама, али 23 рибара који били су на отвореном мору нису се вратили кући у четири мјеста провинције Катандуанес.

Постоји нада да су се само склонили у неку увалу или на неко оближње острву, изјавио је регионални директор Канцеларије за цивилну одбрану Бернардо Алехандро ИВ.

„Надам се да негдје чекају да тајфун прође и да ће се појавити чим се море смири“, рекао је он. Био је пријављен већи број несталих, али су се неки рибари, у међувремену, вратили кући.

Више од 8.000 туриста не може да оде из тог подручја зато што је обустављено саобраћање трајеката.

Школе које су се нашле на путу тајфуна су затворене, укључјујући школе у главном граду Манили, а неколико домаћих летова је отказано.

Према прогнозама метеоролога, Утор данас треба да прође преко главног сјеверног филипинског острва Лусон и да сутра стигне у Јужно кинеско море у правцу Гуангдонга у Кини, гдје би требало да дође у сриједу, наводи АП.

Утор је 12. од око 20 олуја и тајфуна који би ове године могли да погоде Филипине.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *