Вијести, Свијет

„Визентал“ позива на бојкот вина са ликом Хитлера

022443

Центар „Симон Визентал“ позвао је на глобални бојкот италијанске компаније „Вина Лунардели“, која продаје вина са етикетима на којима су слике нацистичког лидера Адолфа Хитлера и слогани тог покрета.

Центар „Симон Визентал“ осуђује рекламирање ових производа и тражи од дистрибутера у Италији и широм свијета да власницима спорне фирме пошаљу једину поруку коју ће схватити, а то је да не послују са неким ко користи нацистичка убиства за маркетиншко оруђе – наводи се у саопштењу рабина Марвина Хијера и Абрахама Купера из Центра.

Саопштење је објављено након што је норвешки брачни пар, који је током ове недјеље боравио у посјети италијанском приобалном граду Риминију, изразио шокираност када су видјели контроверзна вина на полицама.

Прошле године амерички адвокат Метју Хирш и његова супруга жалили су се италијанским медијима када су у супермаркету недалеко од хотела у којем су одсјели у граду Гарда, на сјеверу Италије, приметили винске боце са Хитлеровим ликом.

Тадашњи министар за интеграције Андреа Рикарди обећао је покретање истраге истичући да се тиме „вријеђа сјећање милиона људи и ризикује нарушавање имиџа Италије“.

Међутим, винске боце на којима се налазе и етикете са ликом Бенита Мусолонија, али и бившег британског премијера Винстона Черчила, и даље су доступне у продавницама.

Директор компаније Алесандро Лунардели стао је у одбрану контроверзног вина наводећи да је ријеч о „шали“ којом не желе никога да увриједе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *