Култура

Стандард за српско писмо, српску азбуку

СЛОБОДНО ВРШИТЕ НУЖДУ НА УЛИЦИ, И ДАЉЕ ОСТАЈЕМО СРБИ!

Нечији коментар изјаве једног свештеника да не зна латиницу:
„Da li su Nemci izgubili svoj nacionalni identitet zato sto su napustili goticu i usvojili latinicu? Nisu. Da li su Turci izgubili svoj nacionalni identitet zato sto su napustili arapsko pismo i usvojili latinicu? Nisu. Nesto su ipak izgubili: nisu vise u stanju da citaju literaturu, stampu ili arhivsku gradju pisanu napustenim pismom. Hoce li, dakle, Srbi izgubiti identitet ako pisu ne samo cirilicom vec i latinicom. Ne. Znace oba pisma i to ce im dati prednost u komuniciranju sa ostalim narodima koji govore isti jezik. Bice, sta vise, u prednosti nad Hrvatima koji su de facto proterali cirilicu. Najzad, sta je vaznije? Kolektivni identitet (obicno nametan odozgo iz politickih razloga (vulgo zbog vlasti i zgrtanja para u rukama jedne tanusne elite) ili mogucnost komunikacije? Srbi je imaju i to im je velika prednost. A zbog toga nece im pasti kruna s glave kao sto nije pala Stefanu Prvovencanom koga je 1217. krunisao papski legat, dakle po katolickom obredu, a on posle sa Sv. Savom izdejstvovao nezavisnu arhiepiskopiju i, preko nje, udario temelje pravoslavlju, svetosavlju i nacionalnom identitetu“.

Српска или хрватска (не)култура?

Жељко Филиповић: Разроко гледате и дубите на глави. Срби после папске круне НИСУ ОДУСТАЛИ ОД ЋИРИЛИЦЕ, и дан-данас им је основно писмо. Немци и са готицом и са латиницом су и даље Немци, и међу њима никад није било сукоба због писма. Не постоје Турци муслимани, Турци православци ни Турци католици. Промена писма им није наметнута са стране, од неког окупатора, сами су је извршили и међу њима није било међусобних сукоба због писма. Међутим, промена писма код Срба није никакав „спонтани процес“, ћирилица је ОРГАНИЗОВАНО НАПАДНУТА са јасним дугорочним циљем – ДА СРБИ ПОСТАНУ ХРВАТИ! Код Срба промена писма је УВЕК ЗАВРШАВАЛА ПРЕЛАСКОМ СРБА У ХРВАТЕ! ПИТАЈТЕ ДУБРОВЧАНЕ! Прво иде напуштање ћирилице и преузимање латинице. Затим иде напуштање православља и преузимање католичанства. Шлаг на торту је заборављање своје српске народности и прелазак у Хрвате. Питајте данашње становништво Хрватске! Хоћемо ли престати да будемо Срби ако на улицу изађемо распертланих ципела и раскопчаног шлица? Нећемо. Хоћемо ли престати да будемо Срби ако на раскрсници пролазимо на црвено? Нећемо. Хоћемо ли престати да будемо Срби ако пљујемо на под у апотеци и ресторану? Нећемо. Хоћемо ли престати да будемо Срби ако у граду нужду вршимо негде из прикрајка? Нећемо. Шта ће нам саобраћајни прописи? Шта ће нам хигијена? И даље остајемо Срби!
Чувари ћирилице: #ОзнакеСамоЋирилицом
Учили нас, мучили нас,
Да будемо све,
Само синци српске мајке,
Само Срби НЕ,
Ал’ дружећи се с вуком, лисом,
Лав је ост’о Лав,
Још нас има што кличемо,
Ја сам Србин сав!Јован Јовановић Змај.—-
Лазо М. Костић: Свака употреба латинице за српски језик је антисрпски чин.На сваком месту, па и у ознакама! #ОзнакеАзбуком #ОзнакеЋирилицом #ОзнакеСрпскимПисмом
Шта је важније? Да будемо „нађени“ или да користимо српско писмо за српски језик?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *