Православље

Патријарх Кирил: Све руске цркве да бирну о сиротињи, женама и онима који се нађу у некој великој муци

ЖЕНАМА ПОРУЧИО: БЕБЕ МОЖЕТЕ ОСТАВИТИ И У ЦРКВАМА, МИ ЋЕМО О ЊИМА БРИНУТИ…

  • „Хришћанство, а и религиозност као таква, истискује се из друштвеног живота, а у неким земљама се напросто уништава. Хришћанство је нарочито угрожено у Западној Европи и у Северној Америци. Додуше, на Блиском Истоку и у Африци се масакрирају цела хришћанска насеља“

         СВЕ наше цркве и манастири треба да помажу сиротињи, женама и људима који се нађу у тешкој ситуацији – рекао је поглавар Руске православне цркве.

         Патријарх Московски и целе Руси, Кирил, истовремено је објаснио: „То мора бити део служења Цркве свом друштву. Лош сигнал би било проповедање потребе да се чине добра дела без чињења добрих дела у свакој појединачној цркви“.

         Кирил је посебно апострофирао помоћ женама: „Морамо помагати нарочито оним женама које – и под нашим утицајем – одбију да изврше абортус. Зато је добро што већ ничу црквена прихватилишта за мајке. Морамо по целој Русији формирати систем који ће помагати женама које желе да рађају“.

         Руски патријарх је посебно нагласио да је категорички против давања на усвајање деце која буду привремено остављена у „православним прихватилиштима“:

         „Свештеницима указујем да говоре женама које остављају децу да ће Црква бринути о њима, а да оне остају њихове мајке и да ће моћи и да их посећују и да их у сваком тренутку узму“.

         Још је упозорио: „Хришћанство, а и религиозност као таква, истискује се из друштвеног живота, а у неким земљама се напросто уништава. Хришћанство је нарочито угрожено у Западној Европи и у Северној Америци. Додуше, на Блиском Истоку и у Африци се масакрирају цела хришћанска насеља“.

         „То је појава какве није било. Јер, били су прогони хришћана и у Старом Риму и у СССР. Али, оваквих размера физичког истребљивања људи само зато што су хришћани није било у целој историји. Православни свет је једно од последњих упоришта традиционалних  вредности“.

Патријарх-Кирил: Све руске цркве да бирну о сиротињи, женама и онима који се нађу у некој великој муци

Патријарх-Кирил: Све руске цркве да бирну о сиротињи, женама и онима који се нађу у некој великој муци

У овом контексту се патријарх Кирил осврнуо и на свој сусрет у Хавани са папом Франциском:

„Осетио сам да он дели моја уверења и да имамо заједнички поглед на све оно због чега је данас неопходно да заједно бранимо хришћанске вредности и да савремену цивилизацију сачувамо од веома негативних последица које ће наступити са слабљењем утицаја хришћанства на лични и друштвени живот“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара