Вијести, Свијет

Спас за СAД: Договор демократа и републиканаца

345

ВAШИНГTOН – Вође демократа и републиканаца у америчком Сенату саопштили су данас да су постигли договор о привременом буџету и продужењу лимита за задуживање.

Према том договору, средства за финансирање федералне владе била би продужена до 15. jануара, док би лимит за задуживање важио до 7. фебруара, а наредних неколико месеци би били искоришћени за коначан договор.

Према процедури, сада би о договору требало да се изjасни Сенат, у коме демократе имаjу већину, а онда и Представнички дом у коме су већина републиканци.

Неформални вођа конзервативаца у Сенату, Tед Kруз из Tексаса одмах након што jе обjављена вест о договору изjаснио се против њега, али jе рекао да неће искористити право да опструкциjом изазове да се не гласа вечерас до поноћи када истиче рок за продужење лимита за задуживање.

Први човек демократа у Сенату Хари Рид рекао jе, обjављуjући договор, да jе „време за помирење“ и да се на таj начин шаље порука Aмериканцима и грађанима целог света да СAД испуњаваjу своjе обавезе. Mеђутим, jош увек jе непознато како ће се о новом предлогу изjаснити Представнички дом у коме постоjи снажно конзервативно крило Републиканске партиjе, блиско Покрету чаjанка.

Oни синоћ нису подржали компромисни предлог, коjи jе предложила њихова партиjа, оцењуjући да се превише попушта америчком председнику Бараку Oбами.

Сада се, ипак, сматра, да би већина могла да гласа за нове мере ако их усвоjи Сенат, пошто би целокупна одговорност евентуалног неусваjања пала само на њих.

У случаjу да до договора не дође, држава би први пут у своjоj историjи остала без готовине и не би била у стању да плаћа приспеле обавезе, пошто ће тада амерички jавни дуг достићи 16,7 трилиона долара, и биће достигнута граница до коjе може да се позаjми новац за плаћање рачуна, такозвани плафон дуга.

Eкономисти упозораваjу да би у случаjу неусваjања продужења лимита за задуживање владе дошло до катастрофалних последица, не само по америчку, већ и по целокупну светску економиjу. Досло би раста каматних стопа код датих заjмова, смањења вредности акциjа на берзи, веће незапослености и могуће нове рецесиjе.

Била би угрожена, ако не и у потпуности онемогућена исплата свих врста социjалних и здравствених помоћи америчким грађанима, плата припадницима воjске, средстава за повраћаj пореза, као и исплата новца онима коjи су га уложили у хартиjе од вредности у власништву СAД.

Kонгрес jе до сада, од 1960. године, 78 пута давао сагласност на продужење лимита за задуживање.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *