Вијести, Свијет

Сирија: Хемијско оружје или битка за будући нафтовод

1315_vest_nafta

Тим стручњака УН прекинуо је истрагу о наводним нападима хемијским оружјем у Сирији послије само неколико сати јер су на њих пуцали снајпери, саопштиле су УН.

Истрага је започела тек јутрос, након више дана неизвјесности и оштре реторике свјетских званичника.

Извјештачи из Дамаска су јавили да су инспектори кренули у конвоју од седам возила, у пратњи сиријског обезбјеђења.

„На прво возило истражног тима УН-а је више пута намјерно пуцано од стране неидентификованих снајпера“, истакао је портпарол УН Мартин Несирки и додао да том приликом нико није повријеђен, али је возило оштећено, пренијела је агенција АФП.

Независни стручњаци су поводом одлагања почетка истраге раније упозоравали да вријеме за утврђивање праве истине истиче.

Сиријска опозиција тврди да је режим предсједника Башара ал Асада у нападу 21. августа хемијским оружјем усмртио више од 1.700 људи, што званични Дамаск данима оштро демантује.

Из САД и ЕУ посљедњих дана стижу све оштрије изјаве и наводи да се спрема и интервенција из ваздуха, мимо УН, по моделу бомбардовања СРЈ 1999. године.

Предсједник Сирије Асад је данас одговорио на пријетње речима да ће „САД доживјети пораз ако нападну Сирију, баш као и у многим ратовима које су водиле, почевши од рата у Вијетнаму“.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров тврди да „хистерија око хемијског оружја“ одговара онима који се залажу за војну интервенцију, и упозорава да је насилно мијешање мимо Савјета безбједности – опасно.

Обамина администрација од Руса је добила обавјештајни шамар у случају Сноуден, и сада дио америчке елите жарко жели да покаже снагу Америке, тврди Мирослав Лазански, војно-политички коментатор “Политике”.

„Цијела игра је правац будућег нафтовода. То овдје у Москви сви јавно кажу. Сирија нема неку нафту али је она на одеалном правцу будућег нафтовода из Кувајта односно Саудијске Арабије преко сиријске територије директно на Медитеран. То Русе доводи у једну дезавуисану позицију када се ради о руском Јужном току, пошто је Набуко као будући нафтовод пропао пројекат остао је Јужни ток руски и сад уласком запада у Сирију, тај будући нафтовод излази на Медитеран чиме се руски јужни ток доводи у незавидну ситуацију“, каже Лазански.

У незавидној ситуацији је читав регион који страхује од нове ескалације сукоба. Права паника завладала је у Израелу гдје је нагло порасла продаја гас маски. Данас се огласио и сиријски предсједник Башар ал Асад. За тврдње западних земаља да је његов режим употријебио хемијско оружје рекао је да су „увреда за здрав разум“ и упозорио да ће САД доживјети пораз ако нападну Сирију.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *