Вијести, Свијет

САД на седам дана од катастрофе?

bela-kuca-1381353164-378743

ВАШИНГТОН – Све очи упрте у њих. Америка има још само седам дана да усвоји продужење лимита за задуживање владе јер у случају да демократе и републиканци не успеју око тога да се договоре, 17. октобра та земља би се први пут у историји суочила с потпуним банкротом.

Препуцавања

Наиме, тог дана амерички јавни дуг износиће невероватних 16,7 трилиона долара и биће достигнута граница до које може да се позајми новац за плаћање рачуна, односно такозвани плафон дуга. У исто време амерички председник Барак Обама је у готово безизлазној ситуацији и оптужује републиканце да њему у инат изазивају рецесију у земљи.

Блокада владе САД наступила је 1. октобра јер у Конгресу, у којем доминирају републиканци, није било договора о буџету за наредну фискалну годину, која у Америци увек почиње почетком тог месеца. То се догодило јер они одбијају да усвоје нови буџет уколико ће то значити да ће у исто време ступити на снагу нови закон о здравственом осигурању, такозваном Обамакеру, на којем инсистира лидер САД.

– Не можете да кажете: у случају да ми не дате оно што су бирачи одбили на прошлим изборима, ја ћу довести земљу у рецесију. Ставите на гласање усвајање буџета што пре јер више нема оправдања да се то не уради – истакао је Обама током редовног обраћања у Белој кући.

Према наводима светских медија, и демократе и републиканци ипак су у овом тренутку у својим рововима и не показују знаке да ће прихватити било какав компромис с другом страном. Први човек Демократске партије у Сенату Хари Рид рекао је да чланови његове странке у америчком Конгресу неће преговарати о продужењу лимита за задуживање владе, чак и ако републиканци сада своје захтеве усмере на то питање уместо на укидање средстава за закон о здравственој заштити (Обамакер).

Непоколебљиви

С друге стране, републиканци за кризу и застој у разговорима оптужују демократе и Обаму, стално понављајући речи председника Америке да не жели с њима да преговара о стварима о којима не може да се преговара.

Најгори могући сценарио ако се не постигне договор

– зауставио би се рад берзи, што би имало стравичне последице на светску економију
– дошло би до снажног пада вредности долара
– скок каматних стопа био би невероватан, што би довело до кризе сличне оној из 2008, ако не и горе
– више милиона људи у приватном сектору у САД остало би без посла
– амерички кредитори, пре свега Кина, остали би без огромне количине новца
– свет би отишао у потпуну рецесију

Бела кућа остала без људи

Услед делимичне обуставе рада америчке владе, три четвртине службеника Беле куће је на принудном одмору, при чему им је забрањено чак и да проверавају поруке на службеним телефонима. Тренутно је на дужности мање од 450 службеника, а њихов уобичајени број је 1.701, што обухвата разне саветнике, асистенте, батлере, куваре и друго особље.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *