Вијести, Свијет

Москва: Промовисана српска летилица

rep-rusija-avion_620x0

Москва – Док пажњу већину посетилаца овогодишње међународне изложбе авиона МАКС-2013 на аеродрому „Жуковски“, која се у недељу завршава, највише привлачи руски невидљиви Т-50, нашој војној делегацији, на челу са генералом Ранком Живаком, командантом ваздухопловства и ПВО, важно је било да уживо виде наступе МиГ-а 29М2 који Србија жели да купи. За Србију ништа мање није важна, напротив, ни промоција нашег школског авиона „ласта“ коју „Утва“ из Панчева жели да прода Русима, али и другим земљама.

„Ласта“ је представљена на стајанки међу совјетским грдосијама, сада музејским експонатима, јер у Србији није била сређена папирологија без које се не може добити дозвола за летење на међународној изложби.

Пре почетка изложбе МАКС-2013 руски стручњаци су говорили врло похвално о српском школском клипном авиону, али тек треба да се види колики је стварни интерес купаца. Директор панчевачке „Утве“ Томислав Бјелогрлић је задовољан интересовањем посетилаца, којима су пилоти Милан Петровић и инжењер Мирослав Јовановић, те авио-механичар Александар Ћурчић објашњавали карактериститике и могућности нашег авиона. И на заиста добро уређеном штанду „Југоимпорта“, који је организовао промоцију, могле су се добити све потребне информације. Делили су се проспекти, на екранима се приказивала „ласта“ у лету, а најзнатижељнијим посетиоцима је омогућено да уђу и у пилотску кабину. Интересовање за наш авион показали су стручњаци, али и Руси наклоњени Србији. Међу њима неколицина млађих већ су научили да на српском кажу неколико реченица јер имају пријатеље у Новом Саду и Београду.

Наравно, посластица за све посетиоце изложбе били су егзибиционим летови. Своје моћи демонстрирао је и МиГ 29М2 који се за руску војску производи као МиГ-35. Генерални директор МиГ-а Сергеј Коротков који је позвао дописника „Новости“ да у његовом друштву прати атрактиван лет руске летелице коју намерава да купи Србија, рекао нам је да ће се убудуће и извозна варијанта авиона звати МиГ-35, јер је реч о истом авиону.

Скоро све авионе публика је могла да види изблиза. Једино најновији руски ваздухоплов, понос овдашњих конструктора Т-50, није био на стајанки па га публика није могла видети изблиза. Први пут су заједно три таква авиона направила бравуре на небу, а по слетању су одвучени до хангара. Иако конструктори и произвођачи тврде како ће се сва испитивања завршити у 2015. упућени кажу да ће права серијска производња почети тек 2016 године. Осим што је мање приметан радару јер је направљен по „стелт“ технологији Т-50 има моћан радар који брзо открива и мале циљеве. После руске армије први ће такве авионе добити Индуси. Додуше, тај авион ће имати део електронике које производе индијске фабрике. Заједнички конструктори већ сада раде на још брзим и прецизнијим ракетама са којима ће бити наоружан тај „невидљиви“.

На овогодишњој изложби није било система С-300 и С-400, али је зато показан систем С-350 „витез“. Он истовремено гађа до 16 циљева и наводи на њих до 32 ракете, а може да обара авионе на раздаљини до 60 километара и балистичке пројектиле на 30 километара. Висина циљева може бити од десет до 30 километара. Системи С-350 ће у руској армији да замене старе С-300-П. Нови „Витез“ треба да штити административне зграде и индустријске објекте од напада противничке авијације и ракета. И на овој изложби су показане ракете у контејнерима „клуб-К“. Кад се затворе све стране контејнера онда се он не разликује од оних којима се превози бродски или железнички терет. У стандардном морском контејнеру могу бити четири крилате ракете. Купац може да бира какав ће домет бити ракета. Оне са максималним дометом могу да гађају до 260 километара.

Мало странаца

Једино чиме домаћини нису били задовољни то је био мали број страних излагача. Љубитељи ваздушних атракција би сигурно волели да гледају надметања руских, америчких и других западних пилота.

Српски генерал у МИГ-29М2

Да МиГ-29М2 има одличне маневарске способности уверио се у петак и наш генерал Ранко Живак. Корпорација МиГ је дала могућност команданту ваздухопловства и ПВО Србије да лети на њиховом авиону. Домаћини су од тога хтели да направе рекламну атракцију, али је она изостала. Генерал Живак после лета није хтео да даје изјаве нити да се изјашњава о куповини тог авиона. На МиГ-у 29М2 су већ летели српски пилоти. Када ће и хоће ли Србија купити руске „мигове“ зависи пре свега од тога под којим ће нам условима Русија понудити кредит.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *