Вијести, Свијет

Министри еврозоне данас у Луксембургу о банкарској унији

261455_the-european-union-flag-flies-in-front-of-the-european-parliament-in-brussels-afp_f

Луксембург – Министри финансија еврозоне састаће се данас у Луксембургу, како би покушали да реше дубоке несугласице око начина надгледања и гашења посрнулих банака.

Ирска је међу земљама које су биле најтеже погођене колапсом банака, али је ова земља током протеклог викенда саопштила да ће у децембру, као што је и било планирано, изаћи из трогодишњег програма помоћи вредног 85 милијарди евра. Ове вести из Ирске, плус чињеница да нова помоћ за два пута спасавану Грчку неће бити хитна, указује на то колико је далеко 17-члана еврозона одмакла од својих мрачних дана из 2009-2010. године.

Међутим, у овом тренутку постоји контроверза око тога шта је следеће. Наиме, на врхунцу глобалне финансијске кризе, амбициозни план који је требало да осигура да порески обвезници више не плаћају спасавање проблематичних банака, имао је доста смисла, заједно са далеко оштријом координацијом економске политике измедју влада земаља ЕУ.

Међутим, откако је притисак ослабио, а европска економија се стабилизовала, појавила се национална забринутост, која је само отежала оснивање банкарске уније. У истраживачком раду под називом „Банкарска унија ЕУ: Права идеја, слабо спроводјење“, Дојче банка је указала да овај план „звучи као економски рационалан, и да би, уколико буде спроведен на прави начин, значајно побољшао финансијску стабилност у Европи, а нарочито у еврозони“.

Међутим, судећи према том извештају, проблем је у томе, што овај план пати од две кључне супротности.
„Са једне стране, постоји шизофрен став земаља чланица у погледу неопходног степена наднационалности зарад очувања финансијски стабилног медјубанкарског тржишта за финансијске услуге. Док са друге стране, постоје супротна очекивања и мотиви земаља чланица у погледу банкарска уније“, наведено је у том раду.

Због дужничке кризе, еврозона је већ договорила „Јединствени надзорни механизам“, намењен регулисању банкарског сектора под окриљем Европске централне банке, и који би требало да започне са радом крајем наредне године.
Наредни корак је оснивање „Јединственог механизма решавања (СРМ)“ за банкарску унију, који ће се бавити гашењем оних банака које не могу бити спасене.

Министри из 17 земаља еврозоне сутра ће наставити разговоре са још 11 колега из земаља које нису чланице тог блока.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *