Свијет

Крај деценијске владавине Вацлава Клауса

028734

Више од 300 демонстраната испред предсједничког замка у Чешкој прославили су одлазак предсједника Вацлава Клауса. Демонстранати су симболично полагали нарцис, вијенце и пенкала под ноге пантомимичара прерушеног у Клауса и са Карловог моста бацили Клаусову лутку, као знак да послије тмурне зиме долази прољеће.

Бивши чешки премијер, архитекта чешке транзиције, Вацлав Клаус, опростио се 7.марта, након читаве деценије проведене на функцији предсједника од Чеха са укусом горчине, као први шеф чешке државе у историји против кога је поднијета тужба за велеиздају. И као први након посљедњег комунистичког предсједника Густава Хусака, за чији одлазак су противници и грађанске иницијативе уприличили догађаје и народно весеље у Прагу са прољећним бацањем лутке предсједника као Моране у Влтаву са Карловог моста.

Клаус који је успио да већи дио предсједничког мандата ужива повјерење између 70 и 50 одсто Чеха са Храдчана је отишао са свега 26 одсто нације, која за њега има симпатије. Разлог је контроверзна новогодишња амнестија, којом је владу поставио пред свршен чин и зауставио након осам година кривично гоњење неких од највећих корупционаша, превараната, утајивача пореза међу чешким тајкунима. Због те амнестије и одбијања да потпише неке међународне споразуме о ЕУ које је усвојио парламент и блокирања именовања судија Уставног суда Сенат чешког парламента тужио је Уставном суду Вацлава Клауса за велеиздају.

“Прије неколико тренутака сенат је завршио састанак, на приједлог групе сенатора да поднесу уставну жалбу Уставном суду против предсједника Републике Вацлава Клауса за велеиздају. 38 колега сенатора гласало је у корист приједлога, 30 је било против. 68 сенатора било је присутно на гласању“, рекао је Милан Штех, предсједник Сената 1.

Уставни суд је саопштио да ће се тужбом Горњег дома парламента против предсједника Чешке позабавити по хитном поступку, очекује се крајем овог мјесеца.

“ Ја сам увјерен да Сенат не може ћутати у овој ситуацији, где је Устав прекршен више пута од стране предсједника републике у најмање пет случајева наведених у жалби”, изјавио је Јиржи Динстбир сенатор и један од предлагача тужбе .

Велеиздаја је у чешком праву за разлику од издаје домовине чин који може да почини само шеф државе, који иначе по Уставу током свог мандата има такав имунитет да никоме ни за шта не одговара, а може да му се суди и да се смјени са функције само за велеиздају. Клаус је већ раније идеју да га туже Уставном суду означио за политичку игру пошто је најавио да ће се и послије одласка у предсједничку пензију ангажовати у политици.

“ Мислим да је одлука Сената кулминација тог штетног тренда, што наравно, не постоји од јуче, али сада је добио завршницу. То је посљедња кап и лонац је почео да се прелива. Очигледно је да је ријеч о политичкој борби и политичкој намјери и покушају да се оклевета мој предсједнички мандат од одређене групе људи.”

Најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада европске двадесетседморке оптужио је Европску унију да је због продубљивања интеграције Чешка престала да буде суверена земља.Током оба петогодишња мандата борио да очува Чешку као суверену државу, одговорну према својим грађанима,настојао је да укаже на ризике европске интеграције“, изјавио је бивши чешки предсједник Вацлав Клаус.

Иако Европа неће пустити за Клаусом, називаним често због одлучног евроскептицизма „ПРЕДСЈЕДНИК НЕ“, ниједну сузу и са олакшањем дочекује евроентузијасту на челу Чешке, Европа ни Чеси па и Клаусови најљући политички противници не заборављају ипак два огромна плуса у државничком билансу двије деценије Вацлава Клауса. Први је плишани развод Чеха и Словака и распад Чехословачке без капи крви у коју је огрезла током распада бивша Југославија. Други брз, гладак и успјешан прелазак потпуно подржављене привреде и чехословачког друштва у тржишну економију и демократију. Клауса на челу Чешке мења први директно изабрани, трећи предсједник самосталне Чешке, бивши социјалдемократски премијер 68-годишњи Милош Земан.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *