Свијет

Мадуро инаугурисан у в.д. предсједника Венецуеле

028731

Неколико сати послије сахране Уга Ццавеса, за вршиоца дужности предсједника Венецуеле званично је именован Николас Мадуро и најављено је да ће општи избори бити расписани у наредних 30 дана, јавио је британски Би-Би-Си.

Мадуро, бивши потпредсједник ове латиноамеричке државе, положио је заклетву у Народној скупштини у Каракасу, чиме је преузео улогу в.д. предсједника државе.

„Заклињем се у име апсолутне лојалности команданту Угу Чавесу да ћемо бранити Боливарски устав, чврстом руком слободних људи“, изјавио је Матуро у скупштини, а ватромет се распламсао над Каракасом пошто је в.д. предсједника положио заклетву.

Главна венецуеланска опозициона коалиција бојкотовала је полагање заклетве, а лидер опозиције Енрико Каприлес изјавио је да је постављење Мадура неуставно и да би, према уставу, предсједник Народне скупштине требало да преузме улогу в.д. предсједника државе.

Венецуелански лидер Чавес преминуо је 5. марта послије дуге и тешке болести, официјелна сахрана обављена је јуче у Каракасу, а његово тијело ће бити балсамовано и трајно изложено у војном музеју у Каракасу гдје је Чавес 1992. као војни официр заробљен послије неуспјелог пуча.

Зграда ће бити претворена у „музеј револуције“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *