Регион

СНСД: Махмутовић не може сједити у Влади Српске

018074

Уколико жели министарско мјесто у Влади Републике Српске – СДА ће морати да предложи новог кандидата. Џевад Махмутовић носилац „ Златног љиљана“ не може сједити у Влади – категоричан је и данас СНСД. Чека се потез предсједника СДА да понуди новог кандидата.

Став СНСД-а је јасан. Мјеста у Влади нема за оне који су обављали командне дужности у тзв. Армији РБиХ. Џевад Махмутовић, са ратном прошлошћу, није прихватљив за Републику Српску.

„Ни један човјек, са било којим пртљагом на рамену неће ући у Владу РС, то подразумијева и неку врсту ратне прошлости. То је јасно речено свим саговорницима и таква врста приче неће се ни прихватити“, рекао је предсједник РС и СНСД-а Милорад Додик.

Иако је Предсједништво СДА подржало Махмутовића да буде њихов кандидат за министра трговине и туризма у Влади Српске, ипак, чини се, спремни су на компромис. Сада је све на лидерима двије странке: Милораду Додику и Сулејману Тихићу.

Приједлог СДА да Махмутовић буде њихов кандидат за министра у Влади Српске, изазаво је бројне осуде. Реаговали су и Срби из Подриња. Махмутовића су означили као човјека који је у протеклом рату учествовао у ликивдацији српског становништва. За потпредсједника Републике Српске Емила Влајкија – СДА ја кандидовањем Махмутовића понизила грађане Српске и њене институције.

„Република Српска је пружила руку политичког пријатељства најјачој странци у Федерацији, а за узврат је добила срамни шамар. За надати се да након овога,власти у РС неће више хтјети да један од министара у новој Влади буде из реда СДА, како не би понизила ни српски народ, ни сами себе“.

Да ли ће СДА бити спремна да умјесто Махмутовића понуди ново име за кандидата и да ли СНСД има времена за чекање? Састав нове Владе мора бити спреман до уторка 12.-ог марта за када је заказана Посебна сједница Парламента.

Нада Велетић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *