Вијести, Свијет

Јавни дуг САД порастао на 17.075 милијарди долара

SAD_USA_1468_0_0_468X10000

Амерички јавни дуг повећан је у четвртак за 328 милијарди долара, првог дана када је федерална влада могла да позајми новац после споразума којим је избегнут банкрот државе.

Укупан јавни дуг сада је, први пут у историји, премашио 17.075 милијарди долара, саопштило је данас министарство финансија САД.

Претходно рекордно задуживање у једном дану износило је 238 милијарди долара и то се догодило пре две године.

Амерички Сенат и Представнички дом Конгреса изгласали су 17. октобра продужење важења лимита за задуживање и привремено одблокирали финансијска средства за федералну владу.

Убрзо након тога, председник Америке Барак Обама ставио је потпис на оба документа, чиме су САД избегле да по први пут у историји доспеју у ситуацију да не могу да враћају свој спољни дуг.

Према изгласаним мерама, средства за финансирање федералне владе биће обезбеђена до 15. јануара, док ће лимит за задуживање важити до 7. фебруара. Две стране би наредних неколико месеци требало да искористе за коначан договор.

„Експлозиван“ раст америчког јавног дуга је, између осталог, последица светске финансијске кризе, која је почела 2008. и већ је 2011. године премашио ниво америчког БДП за 15,14 милијарди долара. Сви показатељи говоре да је дуг прогресивно растао у протекле две године и 2013. године укупни јавни дуг попео се на незамисливих 16,7 трилиона долара.

Према тренутној прогнози америцких федералних резерви, у 2014. години са буџетом на нивоу прошлогодишњег неће бити могуће исплатити обавезе државе према повериоцима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *