Вијести, Свијет

Америчка флота плови ка Сирији

032408

Америчке поморске снаге плове у правцу Сирије док предсједник САД Барак Обама разматра могућност војне акције због употребе хемијског оружја у Сирији, преносе агенције.

Амерички званичници за безбједност рекли су данас Асошиејтед пресу да је ратна морнарица послала своју Четврту флоту у источни Медитеран.

Четврта флота је способна за различита војна дејства, међу којима је испављивање крстарећих пројектила “томахавк”, као у случају интервенције против трупа Моамера ел Гадафија током грађанског рата у Либији 2011. године.

Међутим, према ријечима званичника, флота није добила наређење за било какав напад на Сирију.

Предсједник САД Барак Обама окупио је свој тим за националну безбједност како би размотрио могуће одговоре на тврдње да је у Сирији изведен напад хемијским оружје.

Неименовани званичник Бијеле куће је прецизирао да је Обама наредио својим обавјештајним службама да “прикупе чињенице и доказе како би се утврдило шта се догодило у Сирији”.

– Када будемо провјерили чињенице, предсједник ће донијети одлуку како ћемо одговорити – рекао је тај званичник, а пренијела агенција АФП.

Он је додао да Бијела кућа има “палету опција на столу”.

Како је објавио “Нјујорк тајмс”, једна од њих је ваздушни удар по угледу на НАТО бомбардовање СРЈ 1999. године.

– Радићемо промишљено како бисмо донијели одлуке у складу с националним интересима – казао је он.

У ноћи с петка на суботу амерички секретар за одбрану Чак Хејгел најавио је распоређивање војних средстава како би се понудиле “опције” предсједнику, ако Обама буде морао да изда наредбу за интервенцију у Сирији.

Високи представник УН за разоружање стигла је данас у Дамаск, како би издејствовала дозволу експертима УН да изађу на терен и установе да ли је било напада хемијским наоружањем.

“Љекари без граница” лијечили жртве хемијског напада

Организација “Љекари без граница” саопштила је да је у Сирији лијечила 3.600 пацијената са “неуротичним симптомима”, од којих је 355 преминуло.

У саопштењу се наводи да су пацијенти примљени 21. августа у три болнице у којој су чланови те организације у Дамаску.

Британски Би-Би-Си наводи да је то прва потврда о употреби хемијског наоружања.

Западне земље оптужују сиријску владу за употребу хемијског оружја, а Дамаск оптужује побуњенике.

Фабиус: У Сирији је извршен хемијски масакр

Све упућује на то да је сиријски режим ове седмице извео “хемијски напад” у близини Дамаска, изјавио је шеф француске дипломатије Лаурент Фабиус приликом посјете Рамали, на Западној обали.

– Све информације којима располажемо говоре да је изведен хемијски масакр близу Дамаска и да га је починио режим Башара ел-Асада – изјавио је Фабиус након разговора с палестинским премијером Рамијем Хамдалом.

Тражимо да стручњаци УН-а који се налазе у Сирији брзо оду на терен и обаве неопходну контролу, нагласио је.

Ако сиријски режим нема шта да крије, нека контрола буде одмах спроведена. Информација коју имамо показује да је овај хемијски масакр толико тежак да не може остати без снажне рекације – казао је шеф француске дипломатије.

Фабиус је ове седмице на Палестинским територијима и у Израелу како би потакао мировне преговоре покренуте крајем јула и како би разговарао о регионалним кризама, саопштило је његово министарство.

Пронађени тунели са хемијским агенсима у предграђу Дамаска

Сиријска државна телевизија јавила је да су у предграђу Дамаска Џобар припадници владиних снага пронашли хемијске агенсе у тунелима, који су били под контролом побуњеника.

– Припадници војске су ушли у терористичке тунеле и пронашли су хемијске агенсе. У појединим случајевима, војници су се гушили приликом уласка у Џобар. Амбулантне службе су притекле у помоћ угроженима – наводи се у саопштењу.

Сиријски активисти оптужују снаге лојалне предсједнику Башару ал Асаду за нападе нервним гасом извршене средином седмице у Џобару и другим насељима када је погинуло између 500 и више од 1.000 људи.

Асадова влада негира оптужбе и Русија је сугерисала да су побуњеници извршили напад како би изазвали међународну интервенцију.

Високи представник УН за разоружање Анђела Кејн допутовала је данас у Дамаск како би стручњацима УН, који се већ налазе у Сирији, обезбиједила приступ ради истраге о ранијим оптужбамао употреби хемијског наоружања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *