Вијести, Свијет

Академик Кокошин: Напад на Сирију доноси претњу нуклеарног рата

atomska-bomba-teksas-rastavili-bombu-1328585176-109759

Москва – Могући амерички војни напад на Сирију навео би неке земље да размотре могућност производње атомског оружја, што би довело до пораста нестабилности у свету, укључујући Блиски исток, изјавио је данас руски стручњак Андреј Кокошин.

Можемо очекивати знатно слабљење стратешке стабилности у неколико виталних области светске политике у средњерочној перспективи, уз висок степен вероватноће, одмах након што САД и њихови савезници отпочну напад на Сирију, рекао је за агенцију Итар-Таш академик Кокошин, бивши секретар руског Савета безбедности и декан одсека за светску политику на Руском државном универзитету.

Кокошин пре свега верује да би напад на Сирију могао да подстакне Иран да развије сопствене нуклеарне ракете, укључујући оне дугог домета.

Техеран би стекао веће предуслове да донесе такву политичку одлуку ако би САД и савезници предузели војну акцију против Сирије, која је де факто савезник Ирана, него ако се САД уздрже од такве акције, предочио је Кокошин.

Тај стручњак сматра да постоји велики степен вероватноће да Саудијска Арабија постане следећа држава, после Ирана, која ће развити сопствено нуклеарно оружје, с обзиром на своје специјалне односе с Пакистаном, који већ производи нуклеарно оружје и нуклеарну технологију.

Кокошин је рекао да би Пакистан могао да достави нуклеарно оружје Саудијској Арабији, само неколико седмица након што те две земље донесу такву одлуку.

Према америчким информацијама, Саудијска Арабија је својевремено финансијски и економски допринела развоју пакистанске Исламске нуклеарне бомбе, рекао је руски стручњак.

Он оцењује да би, као резултат напада на Сирију, могла бити формирана изузетно компликована и нестабилна нуклеарна конфигурација уз учешће Ирана, Саудијске Арабије, Пакистана и Израела.

Умеренији израелски политичари, који су показали опрезнији и резервисанији приступ сиријском проблему, можда ће бити свесни таквог сценарија који представља ноћну мору, али то по свој прилици неће бити случај кад је реч о онима који се свим силама залажу за удар на Сирију, додао је Кокошин.

Јапан и Јужна Кореја, велики савезници САД на Далеком истоку, требало би такође да размисле о последицама ракетног напада на Сирију, нарочито у светлу растуће затегнутости око севернокорејског нуклеарног проблема, закључио је академик Кокошин.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *