Вијести, Регион

Српска деца иду у школе назване по бошњачким и хрватским “херојима”

dru-skola_620x0

Српским ђацима у Федерацији БиХ забрањено је да уче ћирилицу и српску историју, а наметнути су им босански и хрватски језик. Међутим, ту дискриминацији није крај – у појединим местима у овом ентитету деца српских повратника приморана су да похађају наставу у школама које су називе добиле по бошњачким и хрватским ратним војсковођама!

У ФБиХ више од 11 година од ступања на снагу обавезе промене имена школа у складу с привременим споразумом о задовољавању права деце повратника, и даље има више десетина школа са спорним називима.

Иако су ти називи оспорени пред Уставним судом, јер су додељени у част личности или догађаја из протеклог рата у БиХ или се са њима идентификује само један од три конститутивна народа, федералне власти годинама одбијају да их уклоне.

Међу спорним у Кантону Сарајево су основне школе „Велешићки хероји“, „Породице ефендије Рамића“, „Мирсад Прњаворац“ и „Изет Шабић“ у Вогошћи, те „Хашим Спахић“ у Илијашу.

У Херцеговачко-неретванском кантону споран је назив школе „Липањске зоре“ у Вишићима, а у Средњобосанском кантону Средња школа „308. славна брдска“ у Новом Травнику, те основне „Јозо Гаџић Чупо“ у Стојковићима, „Браћа Језерчић“ у Дивичанима и „13. рујан“ у Витезу.

Неизвесно је када ће они бити промењени, а при том, надлежни у БиХ још не знају ни тачан број школа чији се називи косе са критеријумима утврђеним 2004. године.

Када је реч о називима школа, само је у Дрвару пре неколико година промењен спорни назив па се сад зове Основна школа „Дрвар“.

У осталим местима Федерације поједини називи школа нису у складу са Уставом и законом по којима имена треба да имају или неутралан назив или карактер етничности домаћег становништва.

Према званичним подацима, у ФБиХ било је 42, а потом је овај број смањен на 16 школа, и то 15 у Сарајевском кантону и једна школа у Херцеговачко-неретванском кантону.

– Наша деца уче из уџбеника на босанском језику. Не дозвољавају увођење групе националних предмета за српске ђаке, јер их нема 18 у школи што је услов да би добили предмет српског језика. Школа никада није мењала ратни назив, а ми родитељи смо у целој причи немоћни да било шта урадимо – казао је, за „Новости“, српски повратник у Сарајево Горан Бабић.

Осим спорних назива, бројне школе у ФБиХ имају и проблематична обележја, па су у школама у кантонима где су Хрвати у већини видљиви грбови хрватског народа, а у бошњачким кантонима грбови са љиљанима и џамија.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић, каже, за „Новости“ да је сваки елемент српског идентитета затрт у Сарајеву и широм ФБиХ.

– У Сарајеву, где је пре рата живело више од 160.000 Срба, сада их има неколико хиљада. Заправо, на простору целе Федерације сада има свега пет одсто од предратног броја Срба. У овом ентитету нема ћирилице, српског језика, српских споменика, нити обележја. Школе годинама носе ратне називе. Зато се Срби и данас исељавају из ФБиХ – тврди Јовичић.

Он каже да српски делегати у парламенту ФБиХ немају политичку снагу да промене спорне називе школа.

– Упркос бројним покушајима, школе у Сарајеву и данас носе називе по бошњачким војницима или ратним догађајима које они величају. То је наставак прогона Срба из овог града – рекао је Јовичић.

Чак четири школе у Средњобосанском кантону су у међувремену вратиле старе спорне називе због проблема са печатом.

Радна група коју су чинили представници Српске и ФБиХ није успела до краја да реши ово питање, јер су бошњачке власти, пре свега у Сарајеву, упорно одбијале да промене спорне називе школа. Чланови ове радне групе се више и не састају.

Портпарол Министарства просвете и културе РС Бранка Рогач казала је, за „Новости“, да се у РС у потпуности примењује споразум о задовољавању права деце повратника.

– Једино је Министарство просвете и културе РС подзаконским актом прописало који су називи школа прихватљиви и који се школски симболи могу налазити у школским просторијама. Ранијих година уклоњени су увредљиви и непримерени садржаји из програма и уџбеника за основне и средње школе – нагласила је она.

СРПСКА ПОШТУЈЕ СПОРАЗУМ

У Српској је у протеклом периоду у 20 основних школа за децу повратника уведена национална група предмета и изучава се према наставном плану и програму неког од кантона из ФБиХ. Споразум је потписан 2002. године. Родитељи бошњачке деце тражили су недавно да се промени назив ОШ „Свети Сава“ у Дубравама код Градишке.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *