Вијести, Регион

Шаховница чак и у очима!

Да навијачко лудило не познаје границе, још мање жеља трговаца да еуфорију фудбалских фанатика пред предстојеће Светско првенство у Бразилу „масно“ уновче показује пример из суседне Хрватске, где је пола године пре почетка ове велике спортске манифестације почела масовна продаја контактних сочива за очи у бојама хрватске заставе, шаховнице!

Иако већини обичног света, макар на први поглед, призор навијача чија очна шареница изгледа попут црвенобелог шаховског поља вероватно није пријатан, још мање леп, извесна хрватска фирма која се бави продајом оптичких препарата лансирала је на тржишту “лијепе њихове” прави хит који управо пропагира овакав бизарни “лоок”.

У реклами која је, како се наводи, намењена искључиво за “истинске навијаче и домољубе”, куповина коцкастих навијачких сочива без диоптрије представљена је као ствар без које пут у Бразил или за оне скромнијег џепа – у оближњу кафану, једноставно није ни замислив.

Јачање националног набоја

– Припремите се за Бразил, нека из ваших очију блешти знак ваше земље! Мека козметичка сочива без диоптрије – ЦЕ сертификат са коцкастим узорком уз 56 одсто попуста – вришти реклама домишљатих хрватских трговаца.

Коментаришући за Пресс РС феномен навијачке субкултуре која се, како истиче, идеално илуструје и кроз неуобичајени пословни потез продаје сочива која од људи прави наказе, социолог Биљана Милошевић каже да није изненађена чињеницом да “коцкаста” сочива у “лијепој њиховој” иду као алва.

Шаховница чак и у очима.

Шаховница чак и у очима.

Бразил прескуп за БиХ грађане

Иако је гледање уживо утакмица на Светском првенству сан сваког правог навијача, већини острашћених фудбалских фанова с ових простора, без обзира на то да ли су купили контакна сочива у боји националне заставе, највероватније не преостаје ништа друго већ да утакмице из Бразила гледају са кауча или у оближњем кафићу. Главни разлог је цена путовања и боравка у овој јужноамеричкој држави која је, за балканске стандарде, више него папрена.
Медији из Федерације БиХ су одмах након што су Папетови “змајеви” чекирали карту за Бразил направили прве калкулације о томе колико ће просечног бх. навијача коштати задовољство да репрезентацију БиХ гледа уживо на Светском првенству, закључивши да је минимална сума коју морају да истресу из новчаника негде око 10.000 марака! У случају да БиХ некако прође изузетно тешку квалификациону групу с Аргентином, Нигеријом и Ираном, цена даљег боравка у Бразилу би се повећала најмање неколико пута.

– Овакви бизарни производи који су усмерени на “јачање” националног набоја увек ће бити добродошли међу навијачима, посебно с ових простора. Што чудније, то боље! Посебно ако сте део масе у којој се губи сваки идентитет и где млади људи постају део гомиле која често нема никакву контролу. Убеђена сам да би сочива са двоглавим белим орлом или четири слова “С” била велики хит и међу српским навијачима, а није искључено да ће ускоро неко доћи на идеју да сличан производ са љиљанима лансира и међу навијачима фудбалске репрезентације БиХ. Сматрам да је изузетно неукусно да људи изгледају као зомбији – каже Милошевићева.
Да навијачка еуфорија у Хрватској, која се у последње време манифестује све отворенијим изливима усташтва, ипак представља “нешто друго” и феномен који се не може подвести искључиво под уобичајени фолклор пред велико спортско такмичење које је карактеристично за сваку нацију, можда је најбоље илустровао покојни познати хрватски социолог Срђан Врцан. У књизи коју је објавио пре десетак година и која носи назив “Ногомет – политика – насиље”, Врцан је готово пророчки објаснио феномен навијачког лудила у Хрватској.

Провинцијално-шовинистичка идеологија

– Од “славне” изјаве Фрање Туђмана да се сусрети између држава на спортском или ратном пољу суштински не разликују прошло је већ доста година, али се од тог “паметног” стајалишта не одступа. О томе много говори и наша “велика прича” о “ватренима” као, наводно, истинској манифестацији или отеловљењу, у згуснутом облику, готово свих позитивних националних особина Хрвата, али и као начину поравнавања друштвених неједнакости и неправди којима су Хрвати, опет наводно, изложени у међународним оквирима. Зато би сви Хрвати требало да се лако препознају у “ватренима” по свом исконском и истинском хрватству – писао је Врцан.
Закључујући да се управо у тумачењу важности спорта, пре свега фудбала, налази битна разлика између Хрвата и грађана у “развијеним демократијама”, Врцан је сматрао да у његовој земљи доминира “провинцијално-шовинистичка идеологија”.

– Залуђеност спортом и фудбалом у другим земљама је мање-више бенигно надомештање за изгубљене велике нарације и углавном тек индиректно средство политичке манипулације, док је у Хрватској најпре један од последњих и најчвршћих темеља доминантне идеологије чији је циљ обухватити све битне аспекте живота – велике приче о хрватском националном бићу. Хронично се увек ишчекује нова доза узбуђења коју доноси борба за опстанак и афирмацију националног бића преко спорта – закључио је Врцан.

Извор: прессрс.ба

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *