Вијести, Регион

„Са ММФ-ом не бих ни тикве садио“

Београд — Реформе могу да се воде и у добром и у лошем смеру и не могу се правити реформе које ће појести људе, изјавио је функционер СПС-а Душан Бајатовић.

Душан Бајатовић

Душан Бајатовић

Бајатовић је на округлом столу „Економска политика Србије“ у организацији недељника НИН, изјавио да би Србија могла да добије и „јефтиније паре“, уз мање политичких услова, од оних које нуди Међународни монетарни фонд (ММФ).

„Са ММФ-ом ни тикве не бих садио. Тамо где они праве причу, ту ‘леба није било“, оценио је Бајатовић, осврћући се на најављену посету мисије ММФ-а која 26. фебруара долази у Србију како би сагледала стање у јавних финансијама и утврдила услове за склапање новог аранажмана.

Бајатовић је казао да разуме да је аранжман са ММФ-ом „битан за имиџ земље“, али да Србију тај „имиџ много кошта“.

„Ми кроз прозор годишње бацамо пет пута онога што нам ММФ доноси. Ми и сами можемо да смислимо економске мере“, рекао је Бајатовић.

Он је додао да је проблем Србије што „не зна да потроши“ новац који добија од међународних финансијских институција.

Функционер социјалиста поручио је и да се заузима за реформе јавног сектора у којима је највећа непотребна потрошња и истакао да су јавна и комунална предузећа због политичког управљања од мотора развоја постали највећи тег за буџет.

Бајатовић је рекао да су други по величини проблем у Србији предузећа у реструктурирању и оценио да Србији не могу помоћи странци, већ да треба развијати домаће потенцијале и развијати технологију.

„Ако нам највећа предност буде јефтина радна снага, онда ћемо генерисати сиромаштво“, поручио је Бајатовић и додао да се мора изменити Закон о стечају, како би стечај трајао максимално 60 дана.

Он је додао да је Србија остала без банкарског система јер су „пукле скоро све домаће банке“ и поручио да банке морају да деле судбину привреде и да су превисоке каматне стопе.

Лидер УРС-а Млађан Динкић рекао је да су три кључна проблема незапосленост и низак привредни раст, бирократија и висок буџетски дефицит и јавни дуг и истакао да се они не могу решити штедњом, већ инвестицијама и потрошњом.

„Нема шансе да се буџет опорави, ако се не опорави привреда“, рекао је Динкић и додао да треба наставити подстицаје за инвестиције.

Динкић је рекао да у првих 100 дана владе треба донети законе који би елиминисали бирократске процедуре, пре свега Закон о планирању и изградњи. Он је рекао да се не залаже за гашење Фонда за развој, већ за његову докапитализацију и формирање државне Развојне банке.

Динкић је рекао да се високи дефицит неће решити замрзавањем плата и пензија, већ да је потребно отплатити део најскупљих кредита до краја године, како би се уштедело на каматама, укинути солидарни порез и ићи на политику запошљавања и инвестиција.

Функционер ДС Душан Никезић навео је да су највећи проблеми колапс привреде, пораст сиромаштва и неодрживи раст задуживања и поручио да је неопходно идентификовати кључне гране привреде које у кратком року могу да доведу до раста производње.

Он је указао да је неопходно да се води праведна социјална политика и да је потребно улагати у образовање, примарну здравствену заштиту.

Лидер Заједно за Србију Душан Петровић, који је у коалицији са НДС Бориса Тадића, рекао је да је највећи проблем Србије незапосленост, а да је лек јасан план развоја – пољопривреде, прехрамбене индустрије, руидарства, енергетике, ИТ сектора и туризма.

Финкционер СДПС Иван Бауер поручио је да су кључни проблеми одлагање најтежих реформи, неефикасност јавног сектора, катастрофално стање у ПИО фонду, недовољан прилив инвестиција и растући јавни дуг.

Представниик Социјалдемократске партије Иван Бауер, оценио је да је аранжман са ММФ-ом важан за Србије, јер без њега земља тешко може да напредује.

Бауер чија је партија била у коалицији са СНС-ом и која је на предстојецјим посланичким изборима на њиховој листи, казао је да ће се у преговорима са ММФ-ом мора постићи консензус власти, опозиције, али и читавог друштва да се усвојени аранжман спроведе.

„Морамо наћи решење за које постоји спремност да се спроведе, не само код владајуће коалиције, већ да већина народа то прихвата као неминовност. Верујем да могу да се направе редукције у буџету које ће резултовати тиме да се постигне аранжман са ММФ-ом“, рекао је он.

Бауер је оценио да су информације о наводном захтеву ММФ-а за додатну уштеду од 400 милиона евра у буџету незваничне и додао да ће преговори почети када се формира нова влада.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *